JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grei lønn, lang arbeidstid

Arbeidstilsynet på Vestlandet har nylig hatt tilsyn ved 4 verft. Det ser ut til at lønna følger allmenngjøringsforskriften, men godkjente arbeidstidsordninger er en mangelvare, sier overingeniør Vigleik Juvik.

Det er Aker Solutions Egersund, Hellesøy Verft, STX Florø og STX Søviknes som har hatt besøk i de siste par ukene. Arbeidstilsynet har også undersøkt 12 virksomheter som har hatt oppdrag ved disse verftene.

Dette er det første større tilsynet på Vestlands-verftene etter allmenngjøringen av Verkstedoverenskomsten i skips- og offshoreverft. Ved STX Søviknes er det Arbeidstilsynet Midt-Norge som har stått for tilsynet.

Ber om mer dokumentasjon

– Når det gjelder lønningene, ser det ut til at tariffavtalen holdes ved alle virksomhetene. I det hele tatt var mye positivt, også innkvarteringen. Men det er de ansattes opplysninger på stedet vi bygger på, og vi har bedt alle virksomheter som har utenlandsk arbeidskraft om bedre dokumentasjon av lønningene. Det skjer rutinemessig, sier Juvik.

Det vil altså ta et par uker å få undersøkt om lønnsforholdene virkelig holder vann.

60 timers uke

Men Arbeidstilsynet er overrasket over mangelen på arbeidstidsordninger for dem som jobber på verftene.

– Jamnt over har vi sett arbeidsuker på 60 timer. Folk sier kanskje at de har en avspaseringsordning, men flere forteller at det ikke er noen ordning, ingen plan som sier når de skal arbeide og når de har fri. Vi er overrasket over at såpass store verft ikke passer på at det er godkjente skift- eller rotasjonsordninger på stedet.

En del virksomher har derfor fått pålegg om å søke en lovlig rotasjon.

Inntatt på stedet?

Ett av punktene i forskriften gjelder at godtgjørelse for å bo utenfor hjemmet (den såkalte 20-prosenten) kan falle bort dersom, en arbeider blir ”inntatt på stedet”. Dette er blitt en ganske vanlig ordning.

– Men denne bestemmelsen må etter vårt syn tolkes helt konkret. Når en arbeider kommer med et polsk selskap, må han få en ny kontrakt, for eksempel med STX Florø, for å være inntatt på stedet. Ingen kan være inntatt ”i Norge”. Heller ikke i et selskap som opererer over hele Norge, det må i så fall være en avdeling et bestemt sted der han kan være inntatt, sier Juvik.

– Hvis en som er inntatt på et sted må reise på oppdrag til et annet arbeidssted, skal han ha godtgjørelse for å bo borte. Og skal han bytte arbeidssted, må han få en ny kontrakt for et nytt sted dersom arbeidsgiveren ikke skal ha plikt til å betale godtgjørelsen.

Men Juvik og Arbeidstilsynet mener at dette er kompliserte spørsmål, og er det tvil, skal ikke inspektørene ta noen beslutning ute på tilsynet, men først snakke med en jurist.

Annonse
Annonse