JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksmarxist vil breie ut SV

Audun Lysbakken kom ut av familierådet som lederkandidat i SV.

Han mener partiet bør fortsette i regjering, men stenger døra for KrF.

– Jeg forventer at partiet er villig til å tilpasse seg det å ha en småbarnspappa som leder, sier Lysbakken til NTB.

Han venter sitt tredje barn i januar og måtte diskutere saken nøye med familien før han bestemte seg for å stille som kandidat til ledervervet i SV.

– Vi kom fram til at det lar seg gjøre. Men jeg skal ha lang pappapermisjon og være gjerrig med helgene mine, sier 33-åringen.

Ikke marxist

Da han ble valgt inn på Stortinget for første gang i 2001, kalte han seg revolusjonær og marxist. Det gjør han ikke lenger.

– Jeg er fortsatt stolt sosialist, men venstresiden har ofte gjort den feilen å klistre for mange merkelapper til seg selv. Det virker ekskluderende og gjør oss smale og kraftløse. De marxistiske ideene er bare en av mange tradisjoner som skal påvirke dagens SV, sier Lysbakken, som medgir at han har endret oppfatning om «enkelte ting».

– Jeg mener ikke lenger venstresidens fremste oppgave er å være samfunnsrefser, men samfunnsforsvarer. Venstresiden har skapt veldig mye i Norge som vi kan være stolte av, sier bergenseren.

Han avviser blankt ideen om å tre ut av regjering for å styrke oppslutningen om partiet.

– Vi lurer oss selv ved å gjøre det elendige valgresultatet til et spørsmål om regjeringsdeltakelse. SV har gjort mange dårlige valg i opposisjon. Forutsatt at vi fortsatt får gjennomslag for våre saker, bør vi bli værende i regjering, sier han.

Stenger døra

SV-nestlederen har merket seg flørten mellom ledende politikere i Arbeiderpartiet og KrF og erkjenner at partiet hans kan bli byttet ut ved neste korsvei.

– Arbeiderpartiet vil søke i andre retninger hvis SV blir for små. Dersom valgresultatet om to år er på linje med årets, blir det ikke noe rødgrønt flertall. Da kan vi ikke klage på at Ap ser seg om etter nye partnere, sier han.

Ifølge Lysbakken må partiet poengtere overfor velgerne at det rødgrønne prosjektet står og faller med et sterkt SV. Et regjeringssamarbeid som omfatter både KrF og SV har han ingen tro på.

– Jeg tror ikke det er noe grunnlag for et samarbeid mellom SV og KrF i regjering. Mye av det vi er mest fornøyd med å ha fått til, er KrF imot, sier Lysbakken og nevner felles ekteskapslov og nedbygging av kontantstøtten som eksempler.

Tre kandidater

Kommunalpolitisk talsmann Heikki Holmås (39) og parlamentarisk leder og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell (39) har allerede tatt opp kampen om å bli Kristin Halvorsens etterfølger.

SV vil trolig avholde avstemning blant alle sine medlemmer for å avgjøre hvem av de tre som blir partiets neste leder. Audun Lysbakken erkjenner at de tre jevnaldrende vestlendingene framstår som like på mange områder.

– Vi har jobbet sammen i mange år, kjenner hverandre godt og står for mye av det samme. Jeg lar det være opp til partiet å vurdere hva som er forskjellene mellom oss, sier han.

Lysbakken blir gjerne sett på som venstresidens kandidat i SV, men mener selv han er en samlende figur som ikke tilhører noen bestemt fløy. Hans programerklæring går ut på å breie ut partiet og bygge ut organisasjonen. Særlig viktig blir det å øke oppslutningen blant LO-medlemmene, der SV de siste årene har tapt mye støtte.

– SV skal være et sosialistisk folkeparti som appellerer til langt flere enn i dag. Da må engasjere oss på flere felter enn vi gjør i dag. Vi skal ta nye grep innen helse og omsorg og finne nye løsninger for nærings- og arbeidslivet, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse