JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter splittelse i LO

Det brygger opp til storm i LO hvis Fellesforbundet får tariffreformen de ber om. Handel og Kontor frykter splittelse.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi må organisere flere, og vi må utvikle tariffavtalene. Det er vår utfordring for å beholde selve den norske modellen, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi ser at fellesskapet ikke er sterkt nok på den enkelte bedrift, men er splittet i flere organisasjoner og flere forskjellige tariffavtaler. Da må vi gå fra det vi kaller tradisjonell horisontal organisering til vertikal organisering, slår Bakke fast. Det kan altså bety at alle, inkludert funksjonærene, men ikke den øverste ledelsen i bedriften, er organisert i ett og samme forbund, med én tariffavtale. Det vil i neste omgang kunne medføre færre forbund i LO, og flere medlemmer i giganter som Fellesforbundet og Fagforbundet.

Vanskelig debatt

Arve Bakkes krav om en tariffreform er startskuddet for en av de aller vanskeligste debattene fram mot LO-kongressen i 2013. Selv om problemstillingen er gammel, vil debatten bli knallhard. I Fellesforbundets debatthefte til landsmøtet i oktober stilles spørsmålet til delegatene: «Er en organisering på bedriften der alle er med, i samme forbund og i samme tariffavtale, en bedre måte å møte utfordringene med oppsplittelse av arbeidslivet på?»

– Jeg avviser ikke fullstendig tanken om vertikale avtaler, men det må gå an med flere forbund som part i avtalen for å unngå mer organisasjonsstrid, sier forbundsleder Sture Arntzen i Handel og Kontor til ANB. Arntzen leder det tredje største LO-forbundet.

Splittet fagbevegelse

– Ligger det ikke i kortene at det kan bli organisering i ett enkelt forbund på den enkelte arbeidsplass?

– Det kommer man aldri til å få til så lenge vi har en splittet fagbevegelse i Norge. Vi har jo utrolig mange forbund, spesielt på funksjonærsiden, som står utenfor LO. Når Arve Bakke snakker om å inkludere funksjonærene i LO, så er det jo ikke de som stikker av med den største lønnsøkningen i oppgjørene. Det er det hovedsakelig høyere funksjonærer utenfor LO som gjør, og de vil ikke være omfattet av de vertikale avtalene uansett, sier Arntzen.

– Hva vil følgene bli dersom for eksempel Fellesforbundet og Fagforbundet tvinger gjennom en tariffreform med vertikale avtaler på neste kongress?

Vil gå ut

– Jeg er stygt redd for at det vil bli en splittelse i LO. Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) vil for eksempel gå ut av LO. At det kan komme røster hos oss i Handel og Kontor ser jeg ikke bort fra. Når det gjelder avtalene våre, vil vi kjempe for å opprettholde dem. Vi mener at forbundene med funksjonæravtaler i dag, er best egnet til å ta seg av medlemmenes rettigheter og lønns- og arbeidsvilkår, sier HK-lederen.

– Splittelse i LO, der noen går ut. Altså sitter man igjen med noen store forbund til slutt?

– Ja, i verste fall blir det slik. Vi deltar uansett aktivt og åpent i debatten om framtidens organisering. De forbundene som nå snakker sammen har som mål å få en sterkere posisjon i LO, slik jeg oppfatter det. Mens vi skal gå inn i en debatt om en ny struktur som medlemmene er bedre tjent med. Ikke med utgangspunkt i at vi skal bli sterkere i LO. Hvis ikke det er til fordel for medlemmene, skjønner jeg ikke hensikten. Det er uansett et langt lerret å bleke som ikke er gjort på en kongressperiode. Jeg ser for meg større og færre forbund, men det må være fordi medlemmene kan merke det positivt i form av service og bistand, sier Arntzen.

Advarer Arve Bakke

– Faktum er at LO vil tape på en slik organisering av tariffavtalene, slår FLT-leder Jonny Simmenes fast.

– Der det finnes avtaler med vertikal organisering, vil de vi vanligvis organiserer rett og slett være organisert utenfor LO. Vi i FLT vil i praksis være utestengt fra å organisere medlemmer, sier Simmenes, som minner om at FLT er et «ektefødt barn av LO», med fødselsåret 1951.

– Vi vil få et tøft valg. Vårt eksistensgrunnlag vil forsvinne. Det vil rett og slett være begynnelsen på slutten for LO slik vi kjenner det i dag. Våre konkurrenter utenfor LO vil tjene på det, avrunder Simmenes. (ANB)

Annonse
Annonse