JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha kvinnekamp om SV-toppen

SVs kvinneutvalg krever at en valgkomité settes inn i arbeidet med å skaffe partiet en ny leder. Skepsisen til uravstemning er stor.

– De tre som har meldt seg er dyktige alle sammen, men det er trist at det ikke er en kvinne blant lederkandidatene, sier leder Marte Hammer i SVs kvinnepolitiske utvalg til NTB.

Hun er selv medlem av SVs landsstyre, som til helgen avgjør hvordan Kristin Halvorsens etterfølger skal velges. Hammer hadde helst sett at ledervalget ble gjennomført på vanlig måte og liker i utgangspunktet dårlig ideen om uravstemning.

– Skulle vi gå inn for å gjøre det sånn, må vi iallfall sette ned en ordinær valgkomité. SV kan ikke velge leder basert på medieoppslag eller håndsopprekning, sier Hammer.

SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal går også inn for å nedsette en valgkomité. Avgjørelsen blir tatt av landsstyret til helgen.

Fiskaa kan si ja

– Det er ikke overraskende at det bare er menn som har stått fram og sagt at de vil bli leder. Jeg tror det er mye lettere for en kvinne å si ja dersom hun blir spurt av en valgkomité, sier Hammer.

Hun mener prosessen har antatt en form som gagner fremadstormende og ambisiøse menn som ikke nøler med å lansere sitt eget kandidatur.

– Blir den nye lederen en mann, må det få følger for hvem som blir nestleder. Å ha tre menn på toppen av et feministisk parti går ikke an, sier Hammer.

Statssekretær Ingrid Fiskaa i Utenriksdepartementet - en kjent stemme på SVs venstrefløy - åpner for å utfordre de tre mannlige lederkandidatene Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken og Heikki Holmås.

– Dersom jeg skulle bli spurt av valgkomiteen, skal jeg selvsagt ta stilling til det. Men det er ikke noe jeg tenker på nå, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Flere av SVs fylkesledere motsetter seg ideen om en uravstemning, blant annet fordi de frykter at personkampen vil gå på bekostning av en viktigere diskusjon om SVs politiske kurs. Fiskaa deler denne bekymringen, ikke minst fordi spillereglene ved en uravstemning ikke er avklart på forhånd.

– Det viktigste er at vi diskuterer hvilken retning vi ønsker partiet skal gå i - og velger den beste lederen sett i lys av dette, sier hun til Aftenbladet.

Før jul

Kristin Halvorsen og de tre lederkandidatene vil alle ha uravstemning, og partisekretær Silje Schei Tveitdal har utarbeidet et forslag til hvordan en slik avstemning kan foregå. Hun anbefaler at det hele gjøres unna før 10. desember.

– Dette er mitt forslag til hvordan en eventuell uravstemning kan gjennomføres. Nå er det opp til landsstyret å avgjøre hvilken prosess de ønsker, sier Tveitdal til VG Nett.

I forslaget fra partisekretæren foreslås det at alle medlemmene i SV skal ha lik rett til å stemme, og at det også åpnes for at nye medlemmer skal kunne delta i uravstemningen, så framt de er meldt inn i partiet innen 14. november. Fristen for å foreslå kandidater blir 6. oktober, dersom forslaget vedtas.

Ifølge Aftenposten vil selve avstemningen kunne bli gjennomført elektronisk. Avisen skriver at landsstyret vil bestemme om den av kandidatene som får flest stemmer «vinner» eller om man går for et preferansevalg der medlemmene krysser av for første- og andrevalg.

SV-leder Kristin Halvorsen kunngjorde valgkvelden at hun går av som partileder til våren. Hun har vært leder av SV siden 1997. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse