JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV utelukker ikke veto

SV gir sin fulle støtte til Fellesforbundet og utelukker ikke veto mot EUs vikarbyrådirektiv.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Fellesforbundets leder Arve Bakke krever drahjelp fra regjeringen i kampen mot vikarbyråbruken og midlertidige ansettelser. Det er også sterk skepsis hos mange i Fellesforbundet til EUs nye vikarbyrådirektiv. SV deler skepsisen.

– Det som er viktig nå er å få full trøkk på det vi må gjøre for å stoppe sosial dumping uansett, og få full mobilisering rundt å beholde dagens bestemmelser i arbeidsmiljøloven. Bare et slikt massivt press kan sikre at direktivsaken landes uten at loven svekkes. Om det betyr veto eller ikke gjenstår å se, men jeg utelukker det ikke, sier SVs Karin Andersen, nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fellesforbundet og Arve Bakke slår fast at landsmøtet i oktober må få svar fra regjeringen på hvor langt arbeidet med direktivet har kommet. Ellers kan det ligge an til et nei fra Fellesforbundet og en ny og heftig direktivstrid.

– Lovlige ansettelsesvilkår, reelt stillingsvern og lovfesting av effektive håndhevingstiltak for likebehandling er en grunnstein i norsk arbeidsliv, og det er under press, sier Andersen.

Hun registrerer en sterk vekst i antall vikarbyråer, og mener at deler av bransjen må kunne karakteriseres som useriøs.

Sjansespill

– Svært mange som arbeider i vikarbyråer er midlertidig ansatt. Vikarbyrådirektivet er en alminneliggjøring av det som vi i vårt arbeidsliv vil skal være unntaket. Det er bestemmelser for å sikre vikarene, men det er høyst uklart hva slags sikkerhet disse bestemmelsene egentlig gir, advarer Andersen.

Et spørsmål som har vært diskutert i forbindelse med vikarbyrådirektivet, er om en innføring av direktivet krever endringer i arbeidsmiljølovens begrensninger på innleie.

– Dette er et alvorlig punkt, og selv om vi konkluderer med at direktivet gir rom for å beholde dagens regler, vet vi at NHO ikke deler det synet og vil ta saken til EU-domstolen. Da er saken ute av vår kontroll. Der har man tradisjon for å dømme til fordel for fri flyt, framfor vern av arbeidstakervilkår. Dette er et stort sjansespill, sier SV-representanten.

Mange tiltak

– Skal intensjonen om likebehandling av vikarer etterleves er det mange tiltak som må på plass, uavhengig av direktivet. Det er SV og LO enige om, sier Andersen, som lister opp en rekke tiltak:

– Tillitsvalgte både i innleiebedrift og vikarbyrå må sikres innsynsrett. Både innleiebedrift og vikarbyrå må pålegges å dokumentere at arbeids- og ansettelsesvilkår er i overensstemmelse med likebehandlingsprinsippet. Dette bør lovfestes.

– Innleiebedriften må pålegges et solidaransvar for vikarbyråets plikt til å følge likebehandlingsprinsippet. Ved brudd på likebehandlingsprinsippet må de tillitsvalgte i innleiebedriften ha adgang til å saksøke vikarbyrået.

– Ettersom det for den enkelte innleide er svært vanskelig å reise søksmål med krav om fast ansettelse i innleiebedriften, må det tas inn i arbeidsmiljøloven en søksmålsadgang for de tillitsvalgte kombinert med samtykke fra den enkelte innleide, krever SV.

Vurderer direktivet

– Bemanningsbransjen er en etablert del av det norske arbeidsmarkedet, men dette krever at de sørger for anstendige arbeidsforhold, slår arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) fast overfor ANB.

– Oppfølging av bemanningsforetakene er et sentralt tema i den partssammensatte arbeidsgruppen som ser på sosial dumping i offentlig sektor, og når vi nå vurderer vikarbyrådirektivet, legger hun til.

Hun sier videre at regjeringen er enig med Fellesforbundet om at høy organisasjonsgrad er en forutsetning for at trepartssamarbeidet, som er så sentral i den norske modellen, skal ha legitimitet.

– Skattefradrag på fagforeningskontingent, slik Fellesforbundet krever, er imidlertid et budsjettspørsmål, sier hun. Statsbudsjettet legges for øvrig fram dagen før Fellesforbundets landsmøte starter 7. oktober. (ANB)

Annonse
Annonse