JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I samtale med kinesisk minister

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har torsdag hatt en lengre samtale med en kinesisk minister.

Det er den første kontakten på politisk nivå mellom Norge og Kina siden fjorårets nobelprisutdeling.

Samtalen skjedde i lunsjen som ble holdt på ministerdelen av konferansen for fangst og lagring av CO2 i Beijing, CSLF (Carbon Sequestration Leadership Forum).

Borten Moes samtalepartner var minister Xie Zhenhua, som også er viseformann i Kommisjonen for nasjonal utvikling og reform, det som tidligere het Statens planleggingskommisjon.

– God samtale

– Jeg satt til lunsj med den kinesiske forhandlingslederen Xie. Vi hadde en lang og god samtale. Han kunne Norge godt, og vi berørte mange forhold mellom Norge og Kina, sier olje- og energiministeren til NTB.

På spørsmål om samtalen kan være et signal om en forestående opptining av det frosne forholdet mellom Kina og Norge, svarer Borten Moe:

– Det har jeg ikke kompetanse for å bedømme.

Han vil ikke gå mer detaljert inn på hvilke temaer som var gjenstand for diskusjon mellom de to, heller ikke om det var spesielle temaer han tok opp fra norsk side.

– Jeg tror vi sier at det var en god samtale, gjentar han bare.

Protokoll

Borten Moe (Sp) sier han tror bordplasseringen under lunsjen var «i henhold til protokoll», og forteller at Xie har vært minister i rundt 20 år. Han skal ha truffet norske politikere flere ganger tidligere.

Den politiske kontakten mellom Kina og Norge har vært fraværende siden Den Norske Nobelkomiteen i fjor ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Kinesiske myndigheter nekter å godta at Nobelkomiteen er uavhengig og mener norske myndigheter står bak. Det er blitt sagt at Norge må komme med en offisiell unnskyldning før Kina vil normalisere forbindelsene igjen.

Partiveteran

Ola Borten Moes samtalepartner i Beijing torsdag, Xie Zhenhua, er medlem av sentralkomiteen i det kinesiske kommunistpartiet og dessuten medlem av den sentrale disiplinkommisjonen. Han tilhører dermed den absolutte makteliten i landet.

Disiplinkommisjonen har til oppgave å vokte disiplinen i kommunistpartiet og skal forsøke å slå ned på den stadig like omfattende korrupsjonen. Kommisjonen griper ofte inn i viktige saker før politiet.

Xie var også medlem av partiets sentralkomité de to foregående periodene og har en karriere som går langt tilbake, helt til Kulturrevolusjonen (1966-76). Han ble med i kommunistpartiet i 1969, 20 år gammel, og ble valgt som varamedlem til partiets sentralkomité allerede i 1973. Han har hatt en rekke sentrale oppgaver i regjeringsapparatet, blant annet knyttet til miljø og energi.

– Viktig og nyttig

Olje- og energiminister Ola Borten Moe betegner ellers CSLF-konferansen i Beijing som «viktig, relevant og nyttig» for Norge.

Han bemerker at mange forhold fortoner seg annerledes når man er langt hjemmefra enn når man er i Norge, og han har merket seg at den økonomiske krisen innvirker på mange lands miljøsatsing.

CSLF ble opprettet i 2003 etter initiativ fra USAs president George W. Bush. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse