JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Styrke å ha med en kvinne

Heikki Holmås mener det ville vært en styrke for SV som feministisk parti om en av kandidatene til ledervervet var kvinne.

christina.halvorsen@anb.no

Det sier Holmås, som selv har erklært at han stiller som lederkandidat, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). I tillegg har de to nestlederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell sagt at de stiller som lederkandidater etter at Kristin Halvorsen har kunngjort at hun kommer til å trekke seg.

– De tre som har meldt seg er dyktige alle sammen, men det er trist at det ikke er en kvinne blant lederkandidatene, sa leder Marte Hammer i SVs kvinnepolitiske utvalg til NTB onsdag.

Peker på Thorkildsen

Heikki Holmås mener det hadde vært en styrke for SV som et feministisk parti om «en av de kandidatene det blir snakket mest om» var en kvinne.

– Selv mener jeg Inga Marte Thorkildsen var en av de som var aktuell for å overta som leder når Kristin trekker seg, sier Holmås.

Thorkildsen har imidlertid gjort det klart at hun ikke er aktuell som lederkandidat.

– Heldigvis er alle vi tre andre feminister, så det er da noe, smiler Holmås.

SV-nestleder Bård Vegard Solhjell skriver i en kommentar til ANB at det hadde vært flott om partiet også fikk en kvinnelig lederkandidat.

– Uansett har vi en viktig jobb å gjøre med å rekruttere dyktige kvinner til SVs ledende organer, ikke minst nå som Kristin gir seg, mener Solhjell.

– Godt tjent med en åpen debatt

SV-nestleder Audun Lysbakken sier han skjønner at Marte Hammer sier det hun sier.

– Jeg synes det ville vært bra om det var enda flere kandidater. Jeg mener partiet er godt tjent med å ha en åpen debatt om hvem som skal ta over, og det er ikke sånn at det feltet må være begrenset til oss tre som har stilt opp nå. Samtidig tror jeg det at det nå er tre menn som har meldt seg ikke sier så veldig mye om situasjonen i SV, for vi har veldig mange dyktige kvinnelige politikere også. Vi har hatt kvinnelig partileder i 15 år. Og alle vi tre som stiller opp er jo opptatt av SV sin feministiske plattform og likestillingspolitikk, sier Lysbakken til ANB.

Han mener jo flere kandidater som melder seg til tjeneste, jo bedre er det.

– Så mener jeg det er det politiske som avgjør, og også en mann kan gjøre en god jobb for likestillingspartiet SV, sier Lysbakken.

Fiskaa ikke avvisende

Statssekretær Ingrid Fiskaa i Utenriksdepartementet åpner imidlertid for å utfordre de tre mannlige lederkandidatene.

– Dersom jeg skulle bli spurt av valgkomiteen, skal jeg selvsagt ta stilling til det. Men det er ikke noe jeg tenker på nå, sier Fiskaa til Stavanger Aftenblad.

På SVs landstyremøte i helgen blir det klart om SV skal velge sin nye leder etter rådgivende uravstemning eller ved ordinært valg på landsmøtet.

Hammer hadde helst sett av ledervalget ble gjennomført på vanlig måte og liker i utgangspunktet dårlig ideen om uravstemning, ifølge NTB.

– Skulle vi gå inn for å gjøre det sånn, må vi i alle fall sette ned en ordinær valgkomite. SV kan ikke velge leder basert på medieoppslag og håndsopprekning, sier Hammer.

– Det er ikke overraskende at det bare er menn som har stått fram og sagt at de vil bli leder. Jeg tror det er mye lettere for en kvinne å si ja dersom hun blir spurt av en valgkomite, sier Hammer. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse