300 mill. til Oslo-sykehusene
Oslo-sykehusene får 300 millioner kroner ekstra til nytt akuttmottak på Ullevål.
Helseministeren håper investeringen vil bedre forholdene for de ansatte.
Totalt er investeringspakken på 1,5 milliarder kroner. Dette er i tråd med investeringsbehovet som sykehuset selv har beskrevet.
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) understreker nok en gang at omstillingen ved Oslo-sykehusene må fortsette og at hun har tillit til styret og ledelsen i Helse Sør-Øst og prosessen som pågår.
Helse- og omsorgsdepartementet har uttrykt bekymring over at Oslo universitetssykehus fortsetter å bruke mer penger enn det har fått bevilget. Gigantsykehuset sliter med et overforbruk på opp mot 50 millioner kroner i måneden. Dette var bakgrunnen for at styret i Helse Sør-Øst var innkalt til møte med statsråden fredag morgen.
Forventer bedre dialog
Det har kommet sterk kritikk fra de ansatte ved sykehusene. De mener de planlagte kuttene vil gå ut over kvaliteten på behandlingen og sikkerheten for pasientene.
Flere av de tillitsvalgte ga i Aftenposten denne uken uttrykk for at ledelsen i Helse Sør-Øst ikke lenger har troverdighet hos de ansatte.
– Hovedfokus er nedbemanning og budsjettinnsparinger for enhver pris, uten hensyn til behandlingskapasitet og kvalitet i pasientbehandlingen, sa Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for overlegene i sykehuset til avisen.
Strøm-Erichsen sier hun forstår at situasjonen er til stor belastning for de ansatte. Hun ga styret klar beskjed om at dialogen må forbedres.
– Det er veldig viktig at prosessen er godt forankret. Det var kravet fra begynnelsen, og det var lagt en plan for hvordan omstillingen skulle skje. Jeg forutsetter at det blir tatt opp igjen, sier hun.
Statsråden har kalt inn til et møte med de tillitsvalgte for hovedsammenslutningene mandag.
– Opplever ledelsen som lydhør
Oslo universitetssykehus har et mål om å kutte ytterligere 339 stillinger i 2011.
Innenfor Oslo kommune sogner i dag 250.000 til storsykehuset, men da 160.000 av pasientene som hadde tilhørt Aker ble overført til Akershus universitetssykehus fra nyttår, forsvant også 1,7 milliarder kroner fra budsjettet.
Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst sier det er viktig og riktig at de ansatte sier fra. Hun mener at innspillene blir godt fulgt opp av ledelsen både ved Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst.
– Vi følger opp både rene økonomiske resultater, men også bemanning, hvordan pasientaktiviteten er og alt som registreres rundt pasientkvalitet. Dersom vi ikke føler oss betrygget, ber vi om ytterligere beskrivelser og forklaringer. Jeg opplever at ledelsen er veldig lydhør på dette, sier hun.
– Ingen unnskyldning
Styreleder Frode Alhaug har liten forståelse for kritikken fra de ansatte. Han mener det i lang tid har vært kjent hvilke rammer de skal forholde seg til.
– Jeg sier ikke kritikken er grunnløs, men det handler mye om at man ikke har fått god nok kommunikasjon, mener han.
Når pasientgrunnlaget blir mindre, må de ansatte forholde seg til at budsjettet også reduseres, understreker styrelederen. Han mener det er uheldig å stille penger og pasientsikkerhet opp mot hverandre.
– Det at sykehusene ligger etter i omstillingen er ingen unnskyldning. Den må bare gjennomføres, men det er uakseptabelt å gjøre det hvis man ikke samtidig kan holde pasientsikkerheten på topp. Når det blir brukt mer eller mindre som en trussel fra de ansatte, så er det ikke bra, sier Alhaug. (ANB-NTB)
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl
LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen