JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Risikerer nær tre års fengsel

Aktor la fredag ned påstand om to år og åtte måneders fengsel for Robert Hermansen, som fredag erkjente seg skyldig i grov korrupsjon.

Den tidligere administrerende direktøren i Store Norske Spitsbergen Kulkompani sa seg i Nord-Troms tingrett fredag skyldig i grov korrupsjon. Nå risikerer han to år og åtte måneders fengsel, samt inndraging av 4 millioner kroner.

– Jeg har bare kjennskap til fengselsvesenet teoretisk og overfladisk. Det er klart at jeg ikke med stor glede ser fram til å få den erfaringen - hvis det skal bli langvarig, sier Hermansen til TV 2.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen mener at grov korrupsjon har store negative konsekvenser for samfunnet og derfor må straffes hardere enn annen økonomisk utroskap.

– Ingenting tyder på anger

– Påtalemyndigheten ser at ved å la seg korrumpere har Hermansen begått et alvorlig tillitsbrudd mot selskapets hovedeier som er fellesskapet. Den typen skjulte bindinger som korrupsjon skaper er svært skadelig, sier Thorsen til TV 2.

Thorsen mener at Hermansens posisjon i Store Norske, størrelsen på ytelsen og risikoen for skade som følge av korrupsjonen, må virke skjerpende i straffeutmålingen og at han derfor må dømmes strengere enn om det skjedde i en privatrettslig sfære.

– Det straffbare forholdet bærer ikke preg av et enkelt øyeblikks ubesluttsomhet, men et fast ønske over tid, et utvist forsett opp mot to år. Det er ingen ting som tyder på at siktede angret underveis, sier førstestatsadvokaten.

Robert Hermansen er tiltalt for grov korrupsjon etter straffeloven paragraf 276, første ledd. Han sier at han ser fram til å bli ferdig med saken.

– Denne saken har vært kjent og klar i halvannet år, men jeg er glad for at de andre anklagene er henlagt og at dette er den eneste saken som står igjen før jeg kan leve et normalt liv, sier Hermansen til TV 2.

– Et lån mellom venner

Hermansen har mellom 2006 og 2008 ved fire anledninger mottatt overføringer på til sammen 4 millioner kroner fra gruveselskapet Store Norskes leverandør Kristian Jebsens Rederi. Aktor ber om at hele dette beløpet inndras.

Han ser likevel ikke på seg selv som korrupt.

– Ikke i forhold til det begrepet som jeg forstår med korrupsjon, sier han.

Ifølge TV 2 kaller Hermansen transaksjonen med Jebsens Rederi for «et lån mellom venner». Hermansen selv forklarte at den nå avdøde skipsrederen Atle Jebsen selv skal ha gitt Hermansen et tilbud.

– Atle sier da: «Du kan jo få lån av meg». Så enkelt gikk det. Jeg trengte 4 millioner kroner og vi snakket ikke mer om det. Han nevnte aldri noe krav om gjenytelse, og det var aldri i mine tanker. Han fikk mitt bankkontonummer, forklarte Hermansen i retten.

Dom i saken skal etter planen foreligge om en uke. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse