JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Livsfarlig å sitte stille

Sitter du mye stille på jobben? Da bør du sørge for sittepause minst én gang i timen.

Det går fram av en ny doktorgrad fra Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

Det er velkjent at aktiv trening gir bedre helse. Men ny forskningen viser at dersom du sitter stille for lenge mellom hver treningsøkt, kan det være mer skadelig enn det som har vært kjent, skriver det svenske nettstedet prevent.se.

Risiko

Helserisiko i forbindelse med stillesitting har det vært forsket på i årevis. Men denne forskningen har i stor grad satt et skille mellom dem som trener og dem som ikke trener.

Flere undersøkelser viser imidlertid at stillesitting kan være skadelig også for dem som trener regelmessig.

Det holder ikke at du sykler til og fra jobb. Dersom du innimellom sitter stille i flere timer på jobben, løper du fortsatt en risiko for tidligere død, sier Elin Ekblom Bak, doktorand ved GIH, til prevent.se.

Ny forskning

Hun forsker på effektene ved å sitte for mye stille.

– Samfunnet utvikles mot av vi blir mer og mer fysisk inaktive, og stadig flere trener derfor for å beholde helsen, sier Ekblom Bak.

– Men nå har forskere i blant annet Canada og Australia funnet ut at det også er nødvendig å bryte opp lengre perioder med stillesitting.

Hent kaffe!

Dyreforsøk har vist at tre-fire timer med ubrutt inaktivitet er nok for at kroppen påvirkes negativt. Nå har forskerne sett flere tegn på at det samme gjelder for mennesker.

– Mitt råd, med støtte i forskningen, er derfor å avbryte all sitting minst en gang i timen, sier Elin Ekblom Bak.

– Ta en kort pause, reise deg opp, hent en kopp kaffe eller gå til skriveren i et annet rom. Det er faktisk nok for å bryte den skadelige effekten som stillesittingen medfører. (ANB)

Her kan du lese mer om farene ved å sitte stille

Annonse
Annonse