JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Send inn ditt forbilde

Statsråd Audun Lysbakken ber kommunene om å sende inn kandidater til integreringsprisen Årets forbilde.

christina.halvorsen@anb.no

I november skal inkluderingsminister Audun Lysbakken dele ut prisen Årets forbilde. Prisen går til en voksen med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og ungdom. Lysbakken inviterer nå kommunene til å foreslå kandidater til årets pris, som deles ut for 7. gang.

– Jeg har lyst å ta et krafttak for å få mer oppmerksomhet rundt denne prisen. Jeg har blitt mer og mer klar over frivillighetens betydning i integreringsarbeidet, og der har en slik pris en rolle. Men vi ønsker altså at kommunene gjør noe ut av dette og finner en kandidat de nominerer. Også enkeltpersoner kan sende inn forslag, sier Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– For det finnes helt sikkert mange gode kandidater der ute i det ganske land?

– Det finnes ildsjeler i hver eneste kommune i hele landet. Men vi trenger også flere, og vi ønsker å vise hva man kan få til og dermed inspirere andre, sier Lysbakken.

– Betyr enormt mye

Fjorårets pris gikk til Richard Espenes Kiwanuka, som gjennom sin innsats i Bergen har startet flere aktiviteter for unge, særlig innen idrett. Kiwanuka var bare 16 år da han kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker fra Uganda. Han ble bosatt i Bergen og utdannet seg til barne- og ungdomsarbeider. I 2004 grunnla Kiwanuka organisasjonen Way Forward, som jobber for å bedre samarbeid mellom skole, offentlige etater, idrettslag og innvandrermiljø. Gjennom Way Forward har han jobbet med idrett som integrasjonsarena, blant annet gjennom svømmeopplæring, med fokus på jenter.

– Det å få prisen betød enormt mye. Man får mye tilbake, ved at man blir sett og at arbeidet man gjør blir satt pris på, sier Kiwanuka, som legger til at han selv ikke hadde vært der han er i dag hadde det ikke vært for at idretten tok imot ham med åpne armer.

– Kommunenes mulighet

Kiwanuka er også opptatt av at det å bli nominert til forbildeprisen betyr nesten like mye som å få selve prisen.

– Å bli nominert betyr jo faktisk at noen har sett at du gjør en god jobb. Skal vi lykkes med integrering, må vi ha nøkkelpersoner. Å få frem med dette med en slik pris er fantastisk, mener Kiwanuka.

Lysbakken stiller seg fullt og helt bak at selve nominasjonsprosessen er viktig.

– Det er et veldig viktig poeng, dette er kommunenes mulighet til å peke ut årets forbilde i sin egen kommune, påpeker ministeren.

Nå har departementet sendt et brev til alle landets kommuner der de bes om å foreslå kandidater. De innkomne forslagene vil bli vurdert av en fagjury. Juryen ser etter ildsjeler som: er gode rollemodeller, nyter respekt blant barn og unge, fremmer likestilling og motarbeider diskriminering på grunnlag av blant annet kjønn, seksuell orientering, funksjonshemming og etnisitet, og som legger vekt på dialog og kontakt mellom generasjonene. Kandidatene kan arbeide med eller gjøre en frivillig innsats på ulike felter som for eksempel: sosial- eller fritidsområdet, innen utdanning og kvalifisering eller bistå ungdom til å komme inn på arbeidsmarkedet.

Fristen for å sende inn forslag er 5. oktober. (ANB)

Annonse
Annonse