JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rettsvesenet håndterer saken

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at anklagen mot Vågå-ordfører Rune Øygard er alvorlig og at den skal behandles av rettsvesenet med det alvor den krever.

Landsstyremøtet i Arbeiderpartiet var tirsdag i ferd med å starte da pressemeldingen fra rådmannen i Vågå i Oppland ble sendt til mediene. Her bekrefter rådmann Tor Arne Gangsø at ordfører Ap-ordfører Øygard er siktet.

Han opplyser også at ordføreren stiller seg uforstående til anklagene om seksuelle overgrep mot en mindreårig jente og at han inntil videre er sykmeldt.

I første pause under landsstyremøtet, som var sammenkalt for å evaluere valget, tok Stoltenberg og hans nærmeste medarbeidere timeout for å finpusse uttalelsene han skulle komme med overfor pressen som ventet i salen.

Informert tirsdag

Partisekretær Raymond Johansen tok ordet først.

– Jeg ble sist tirsdag informert av ordføreren selv om den alvorlige siktelsen. Dette tok jeg til etterretning, men ga ham det rådet å ta permisjon, opplyste partisekretæren.

Stoltenberg ville ikke spekulere om noen sider av saken.

– Det er politiet som vurderer spørsmål om skyld. Slik fungerer det i en rettsstat. Det er en alvorlig sak, med en alvorlig anklage. Nå skal politiet etterforske og gjøre det de skal i slike saker, sier statsministeren.

Han opplyser at han traff Vågå-ordføreren for et par uker siden, og at han har kjent ham noen år. Men statsministeren har ikke hatt kontakt med Øygard siden opplysningene om saken nådde partiledelsen.

Ramme andre

Rådmann Gangsø sier til NTB at begrunnelsen for å identifisere ordføreren, var at Øygard selv syntes alle spekulasjonene var meget ubehagelige og at de kunne ramme andre ordførere enn han selv.

Dette bekreftes av forsvareren, advokat Mette Yvonne Larsen. Hun sier ulike forhold ligger bak beslutningen.

– Blant annet vil han unngå spekulasjoner. Han står fram for å bekrefte det mange allerede vet. Han mener også at han er uskyldig, sier forsvareren til NTB.

Ordføreren ønsket også å vente med å stå fram av hensyn til jenta, ifølge Larsen, men han mener dette ikke spiller så stor rolle nå som saken er allment kjent.

Rune Øygard regner ifølge sin forsvarer med at saken blir avsluttet uten at det blir tatt ut tiltale.

Ordføreren er sykmeldt ut neste uke.

Den 15 år gamle jentas familie anmeldte saken sist søndag. Ordføreren ble pågrepet dagen etter, men løslatt etter avhør. Politiet mener det dreier seg om mer enn én hendelse, og at saken skal ha startet i 2009. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse