JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir forskjellen den samme?

Høyre snakker nå med Venstre og Kristelig Folkeparti om å danne byråd i Oslo. Vil det utgjøre noen forskjell?

torgny.hasaas@lomedia.no

Det er mange som trakk et lettelsens sukk da Fremskrittspartiet lukka døra bak seg for byrådssamarbeid i Oslo.

Fremskrittspartiet har vært i byrådet i Oslo de siste åtte årene. Heldigvis for Oslos befolkning har ikke Høyre og Fremskrittspartiet hatt flertall aleine. Ved alle budsjettene har de vært nødt til å lene seg på Venstre, og i det daglige arbeidet i bystyret har de vært nødt til å få med seg på andre partier for å få flertall.

Dette har holdt de blåblå i tømmene.

Det er helt tydelig at Høyre ønsket å kvitte seg med Fremskrittspartiet. Kravet om at partiet skulle støtte Lambda-prosjektet, det nye Munch-museet i Bjørvika, var i praksis å be partiet om å gå. Frp hadde et soleklart vedtak før valget om at de ikke ville støtte Lambda. Høyre oppfattet dette vedtaket som et tillitsbrudd.

Men selv om Høyre nå har vendt seg mot midten i stedet for mot høyre for å danne byråd, så vil i hovedsak bystyreflertallet være det samme.

Fra 1. januar skal private overta driften av Oslos parker. Det avgående byrådet har klart å avvikle hundre års erfaring og kvitte seg med mengder av kompetanse på parkdrift for å sørge for å ri prinsippet om at private aktører skal få mulighet til å høste fortjeneste av kommunal drift.

Minst like hårreisende var Jøran Kallemyrs forslag om konkurranseutsetting av trikk og t-bane for å kutte i de ansattes lønns- og pensjonsrettigheter.

I det nye bystyret vil Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre utgjøre et flertall. Det er en slags honorær gest til Kristelig Folkeparti at de inviteres inn i byrådsvarmen (hvis de blir enige vel og merke).

Det er viktig å legge merke til at Venstre har vært med på laget når det gjelder disse hodeløse privatiseringene. Venstre er liberalister og ikke en slags grønne sosialdemokrater. I spørsmål om fri konkurranse er Venstre og Fremskrittspartiet på linje.

I andre spørsmål som spørsmål om miljøet og kollektivtrafikken i Oslo, vil Venstre åpenbart kunne spille en mer radikal rolle. Men denne rollen har de til dels spilt til nå fordi partiet gjennom de årlige budsjettforhandlingene har hatt en hånd på rattet eller i de minste fått røska litt i gearspaken.

Et høyresentrum byråd i Oslo vil med andre ord ikke nødvendigvis føre så mye annerledes politikk enn det et høyre-frp byråd har gjort i de spørsmålene som er viktig for fagbevegelsen og ansatte i Oslo kommune.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var inne på det samme da han skrev på Twitter den første valgdagen: «Kampen om Oslo i gang! Stemmer du Arbeiderpartiet får du Libe Rieber Mohn. En stemme til H, Krf eller Venstre gir makt til Frp.»

Det eneste vi kan være sikker på gjør en forskjell er at med Kristelig Folkeparti i stedet for Fremskrittspartiet i byråd, vil det bli endringer i de voldsfremmende skjenketidene i Oslo.

Annonse

Flere saker

Annonse