JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trontaledebatten og Høyresidas overraskende hovedfokus

Er høyresida like ivrige etter å fjerne den særnorske lave eiendomsskatten som de er etter å fjerne formuesskatten, spør innsenderen.

Mandag 3. oktober hadde Stortinget sin høytidlige åpning. Trontalen ble opplest av Kong Harald, og her det ble redegjort for regjeringas satsingsområder framover.

Dagen etter var det trontaledebatt. Denne debatten åpner i prinsippet for å diskutere alle mulige temaer fra et svært vidt spekter (Noe som også ble også gjort). Men enkelte ting var mer framtredende enn andre; I tillegg til et viktig og riktig hovedfokus på terrorhandlinga i Regjeringskvartalet og på Utøya, var det langt mer overraskende hvilken person som fikk hovedfokus fra mange av Høyresidas innlegg; LO-leder Roar Flåten.

Flåten hadde tidligere denne uka et utspill i Dagens Næringsliv. Her problematiserte han formueskattens virkninger for enkelte bedrifter. Samtidig luftet han tanken om en gjennomgang av formueskatten. Dette hadde høyresida merket seg, og det var en rørende enighet fra Høyresida om hvor viktig det er å lytte til LO-leder Roar Flåten.

Ettersom jeg selv er fagorganisert i Fellesforbundet - og dermed LO - var dette sjølsagt svært gledelig å høre! Høyres leder Erna Solberg spurte til og med; ”hvorfor vil ikke Statsministeren lytte til LO-lederen?”. Det er nesten så en må klype seg i armen.

Så vidt jeg har registrert, mener Roar Flåten fortsatt at skatt er en viktig del av finansieringa av vår felles velferd. Han var også klar på at han ikke ønsker endringer som svekker statens inntekter. En slik gjennomgang skal heller ikke føre til at de rikeste i samfunnet får en mindre skattebyrde. Flåten uttaler dessuten at det som kjennetegner land som ikke har formueskatt, er at de ofte i stedet har langt høyere eiendomsskatt. Kan man dermed anta at Høyre og Frp vil at Statsministeren skal lytte til disse delene av Flåtens utspill også?

SV-leder Kristin Halvorsen, forsøkte for noen uker siden å reise en skattedebatt. Dette utspillet fikk raskt mye motbør. Hvorfor det, mon tro? Skattepolitikk er også fordelingspolitikk.

I store deler av Europa, og ellers i verden, er det finanskrise. Folk flest opplever svært tøffe innskrenkninger i sin velferd og det er stor arbeidsledighet i mange land. I USA har president Obama varslet at han vil skjerpe skattene for de rikeste for på denne måten bedre velferden.

I Norge? I Norge er det ”opplest og vedtatt” at skattene skal holdes på 2004-nivå…

Det å kalle Formueskatten særnorsk, er også en sannhet med visse modifikasjoner. I så fall er det også særnorsk at eiendomsskatten i Norge ligger langt under gjennomsnittet i Europa, og lavere enn våre naboland. I trontaledebatten brukte Høyres representanter mange innlegg, for å fortelle hvor gjerne de ville fjerne det de kaller den særnorske formueskatten. Da blir spørsmålet; Vil Høyre i så fall gå inn for å øke den sær-norske, lave eiendomsskatten også?

I dagens møte fremmet Frp et forslag som Siv Jensen kunne fortelle var ”identisk med det Flåten forslår”. Da tillater jeg meg å spørre om det dermed er slik at Frp støtter alle elementene i Flåtens utspill? Det vil være av stor interesse om Høyre og Frp kunne avklare dette overfor Stortinget.

Det er mange i Norge som blir veldig rike ved å drive næringsvirksomhet, så det kan ikke være så aller verst. Formueskatten i Norge gir inntekter i størrelsesorden 13-14 milliarder kroner. Det er en kjensgjerning at den Formueskatten vi har i dag, gir en god sosial utjevnings- og fordelingsprofil. Det at 2,5 prosent av landets aller rikeste betaler mer enn halvparten av denne, tyder på at den treffer ganske bra.

SV har ingenting imot en diskusjon om skatt. Men da må Høyre og Frp slutte å plukke ut bare de bitene som passer inn i deres eget ideologiske puslespill.

Alle vil ha velferd. Men velferden skal betales også.

Annonse

Flere saker

Annonse