JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret for virkeligheten

Postkoms Odd Christian Øverland er bekymret for retningen i statsbudsjettet. Han synes ikke det er hverken grått eller kjedelig. Tvert imot overraskende ekspansivt med tanke på resten av Europa.

kristian.brustad@lomedia.no

Postkom-leder Odd Christian Øverland er redd for at situasjonen i Europa er mye mer alvorlig enn forutsetningene i statsbudsjettet. Han mener derfor årets statsbudsjett er vågalt.

– Å tro at krisa ikke rammer oss mer enn det har gjort er modige tanker. Jeg tror ikke det holder. Hva som da må gjøres vet ikke jeg, men åpenbart mer enn nå, sier Øverland.

Postkoms leder tror Norge kan få seg et realt sjokk av krisen i Europa.

– Slik jeg leser statsbudsjettet ligger det nærmest en forutsetning om at resten av Europa ikke gjør det vanskeligere for oss enn nå, sier Øverland.

Bekymringen er stor

Han farter mye rundt i Europa og lytter til andre tillitsvalgte og politikere. Hva de forteller gjør Øverland bekymret.

– Hvis folk hadde hørt de diskusjonene vi hører innenfor økonomi og finans, blant annet i UNI Europa, hadde man fort fått pessimistiske tanker. Særlig i Europa syd for Tyskland og Frankrike ser jeg grunn til bekymring, forteller Øverland.

Han poengterer at det ikke er en kritikk av politikken som blir ført i Norge. Han er mer urolig for at forutsetningene som ligger til grunn for budsjettet er for tynt.

– Vi må ta inn over oss at det er null eller negativ verdiskapning i store deler av Syd-Europa. Vel og merke har noen stødige økonomier bidratt til å holde båten flytende, sier Øverland.

– Bør prise oss lykkelig

Han forteller om en klar trend blant for eksempel tyskerne.

– De er tydelige på at om hvis landet skal ta kostandene for redningspakkene, skal de ha en hånd på rattet. Så lenge de klarer det, går det trolig bra med alle oss andre, tror Øverland.

Men han er veldig usikker på hvor lenge det er mulig å ha styring med vaklende økonomier, blant annet Hellas. Forsvinner muligheten til kontroll, tror Øverland viljen til å spytte inn penger forsvinner. I mellomtiden mener han folk bør tenke litt over hvordan vi har det i Norge. At vi alle bør prise oss lykkelig over å bo i det landet vi bor i.

– For hvis redningspakken kullseiler, vil det nå norsk økonomi og industri på en helt annen måte enn nå. Riktignok har vi mye oljeformue, men det finnes grenser for hva som kan sprøytes inn i samferdsel. Og selv en oljekrone kan ikke brukes to ganger, framhever Øverland.

Annonse
Annonse