JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kongsberg får kritikk

Kongsberg Automotive (KA) får litt kritikk av OECDs kontaktpunkt i Norge for å ha leid inn midlertidig ansatte under en lock-out i Ohio. Men kontaktpunktet mener KA ikke har brutt OECDs retningslinjer.

frode.ronning@lomedia.no

Fellesforbundet vant ikke fram med sin klage mot Kongsberg Automotive (KA). Forbundet klaget selskapets oppførsel inn for OECDs kontaktpunkt i Norge, med påstander om at KA har brutt OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper.

Erstattet av innleide under lock-out

Klagen ble sendt etter at over 300 medlemmer av stålarbeidernes forening i småbyen Van Wert i Ohio i USA ble erstattet av alternativ arbeidskraft under en lock-out som varte i flere måneder.

Fellesforbundets klage dreier seg hovedsaklig om det var riktig av Kongsberg Automotive å leie inn nye arbeidstakere som erstattet dem som var i lock-out ved KAs fabrikk i Ohio i USA i fjor. Fellesforbundet mener denne bruken av innleide arbeidstakere under en konflikt er i strid med OECDs retningslinjer. Disse retningslinjene bygger i all hovedsak på ILOs konvensjoner for arbeidslivet.

Delt vurdering

LO-representanten ble stående alene med sin påstand om at KA har brutt OECD-retningslinjene. De andre tre representantene - fra Utenriksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og NHO - retter noe kritikk mot KA, men mener ikke selskapet har brutt OECDs retningslinjer. LO mener bruk av innleie under en konflikt i praksis fratar fagbevegelsen et kampvåpen, fordi drifta kan gå tilnærmet som normalt også under konflikten.

Flertallet viser til at spørsmålet om innleie under konflikt har blitt tatt opp i den amerikanske arbeidsretten i juli i fjor, og at fagbevegelsens klage ble avvist der. Flertallet hevder videre at lock-out med påfølgende innleie av arbeidskraft ikke er ulovlig i Norge. Men samtidig påpeker flertallet at dette ikke ville vært i tråd med praksis som har utviklet seg i norsk arbeidsliv gjennom mange år.

Finner ikke direkte svar

Flertallet finner ikke noe direkte svar i OECDs retningslinjer på spørsmålet om lock-out i kombinasjon med innleie av alternativ arbeidskraft. Men flertallet trekker fram en uttalelse fra ei ekspertgruppe innen ILO, samt en ILO-rekommandasjon som bygger opp under LOs krav. Flertallet sier at det "neppe er i tråd med intensjonene i ILOs instrumenter at arbeidstakere i arbeidskonflikt erstattes med andre arbeidstakere." Like fullt finner ikke flertallet at Kongsberg har handlet i strid med OECD-retningslinjene.

1930-tallet

LOs representant Gro Granden mener det ikke er avgjørende hvorvidt lock-out etterfulgt av innleie er lov i USA og heller ikke forbudt i Norge. Granden hevder at "bruk av innleid arbeidskraft ved lock-out er ikke innenfor spillereglene i norsk arbeidsliv - og har ikke vært det siden tidlig på tredvetallet."

Granden konkluderer derfor med at "Kongsberg Automotives godkjennelse av å lock-oute drøyt 300 arbeidstakere i forbindelse med lønnsforhandlinger og samtidig leie inn arbeidskraft er brudd på OECDs retningslinjer ved at det er brudd på ulovfestet rett og norsk tradisjon og kultur på området.

Samfunnsansvar

Alle representantene i kontaktpunktet er enige om at norske bedrifter må ta samfunnsansvar utenlands. Regjeringa la i januar fram ei stortingsmeldinig om økt samfunnsansvar, og flertallet i utvalget mener det er blitt en del av norske morselskapers samfunnsansvar å bidra til å at norske arbeidslivstradisjoner følges i utenlandske selskaper så langt det er mulig. Flertallet skriver videre at "I Norge ville innleie av arbeidskraft under en arbeidskonflikt være i strid med norsk praksis og tradisjon. Kontaktpunktet vil anbefale Kongsberg Automotive å vurdere slike hensyn dersom tilsvarende situasjoner skulle oppstå i fremtiden."

Flytter til Mexico

Fellesforbundet følger opp saken, fordi forbundet mener den har stor prinsipiell interesse.

De ansatte i Ohio får uansett ikke fortsette i jobben. Kongsberg bestemte før jul å flytte produksjonen til Mexico. Flytting skal seinest være sluttført i august.

Annonse

Flere saker

Annonse