JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mye å kjempe for

Fortsatt full innsats mot sosial dumping, var et av de viktigste budskapene fra forbundsleder Arve Bakke, da han åpnet landsmøtet i Operaen.

randi@lomedia.no

Det er ikke bare ved verftet i Ølen at arbeidsfolk må holde munn om de uverdige forholdene de arbeider og bor under, påpekte forbundslederen. Det overrasker ikke Fellesforbundet at det kan komme slike nitriste tv-innslag som i Brennpunkt forrige uke.

Operaen er ikke bare en bauta over profesjonalitet og yrkesstolthet hos Fellesforbundets medlemmer. Som byggeplass var Operaen også stort sett en sone fri for sosial dumping. Men Norge er ikke fritt for sosial dumping.

– Vi har ikke gjort nok, selv om regjeringen har bidratt med gode grep mot sosial dumping. Et tiltak vi likevel ikke trenger, er det uverdige søksmålet fra ni verft og NHO. I Fjellvettreglene heter det at det er ingen skam å snu. Det er heller ingen skam å trekke søksmålet, sa forbundsleder Arve Bakke, til kraftig applaus.

Lærte ei lekse

– Takk til streikeleder Johnny Marthinsen ved Bekken & Strøm, og alle som stiller opp for anstendighet, slik at arbeidsfolk skal slippe å stå med lua i handa, sa forbundslederen.

– Vi trenger anstendige lønns- og arbeidsvilkår for alle som jobber i Norge. Arbeidstilsynet kan ikke være overalt. Men det kan vi være, som parter på bedriftene. Det som trengs, er god, gammeldags organisering, for å opprette eller tvinge fram tariffavtaler. Det lærte vi på Gjøvik-bedriften Bekken & Strøm. Der lærte også steile norske arbeidsgivere ei lekse, at avtaleretten ikke er noe en tukler med, sa forbundslederen. Derfor fikk Marthinsen da også trampeklapp fra salen, og blomster til slutt.

<object name="kaltura_player" id="kaltura_player" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowNetworking="all" allowFullScreen="true" align="right" height="208" width="250" data="http://77.88.102.50/kalturaCE/index.php/kwidget/wid/_1/uiconf_id/48410/entry_id/fe7hp7h3w8"><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="allowNetworking" value="all"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="bgcolor" value="#000000"/><param name="movie" value="http://77.88.102.50/kalturaCE/index.php/kwidget/wid/_1/uiconf_id/48410/entry_id/fe7hp7h3w8"/><param name="flashVars" value=""/><param name="wmode" value="opaque"/><a href="http://corp.kaltura.com">video platform</a><a href="http://corp.kaltura.com/technology/video_management">video management</a><a href="http://corp.kaltura.com/solutions/overview">video solutions</a><a href="http://corp.kaltura.com/technology/video_player">free video player</a></object>

Vertikale avtaler

Bakke pekte på et annet fenomen fagbevegelsen må bli mer bevisst på, den stadige oppsplittingen i bedriftene.

– Vi trenger sterke fellesskap, og en felles arena, nemlig tariffavtalene. Og da er vertikale tariffavtaler veien å gå, framholdt forbundslederen.

Han takket for all støtte han har fått for dette utspillet. Og fortsatte med å si at også funksjonærer trenger fellesskap. Evner vi ikke å stå sammen, ender vi lett med oppsplitting og utflagging til slutt, sa han.

Dramatiske finansproblemer

Ett år etter forrige landsmøte kom finanskrisen. Fellesforbundet krevde tiltak, og regjeringen førte en god politikk, i samarbeid med arbeidslivet, slik at Norge slapp lett fra det.

– I dag er vi tilbake til tilstanden før finanskrisen. Men faren er der for at Norge også kan rammes av de dramatiske finansproblemene i Hellas og andre land. Løses ikke problemene, vil det også ramme oss, sa forbundslederen.

Holde på kronekursen

Arve Bakke kommenterte også statsbudsjettet som ble lagt fram torsdag.

– Veksten kan ikke være større enn økonomien tåler. Derfor må vi bruke mindre. Vi kan ikke tåle en sterkere krone. Blir den sterkere, ender vi med arbeidsledighet. Derfor må eksportbedriftene må ha førsteprioritet, ellers vil Norge havne i selskap med andre land, framholdt han.

Annonse
Annonse