JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En ny imperialisme

Vi snakker og skriver ofte om «kapitalkreftene» uten faktisk å vite hva vi mener – det er et slags «nøkkelord» som er tenkt å fortelle alt om hva som foregår.

Men det forteller faktisk ingen ting. Bortsett fra at det foregår «noe» som ingen vet noe om.

Det vi møter her er resultatet av hva Marx i tredje bind av «Kapitalen» kaller «den totale kapitalisme». Altså et produksjonssystem som i sin helhet er «kapitalkreftene».

Og innenfor dette systemet oppstår det en rekke relasjoner mellom de enkelte elementer som virker sterkt destabiliserende på systemet som helhet. Det kan eksempelvis være renteutviklingen, profittutviklingen og ikke minst prisutviklingen. Hva betyr et fall i profittandelen for utviklingen av prisene og for andelen av kapital som kapitalistene er villige til/kan mobilisere. Noe som fører til at de krever og får tilgang til flere kilder for sin akkumulasjon – for eksempel privatisering av offentlige verdier. Dette vil bety at «kapitalkreftene» vil kreve en politikk i samsvar med deres behov for å akkumulere både pengekapital og materielle verdier. «Stimulere kapitalen» heter dette.

Dette er den nye imperialismen. Og jeg undres på hvorfor ikke økonomene forteller oss dette?

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 17/2011)

Annonse
Annonse