JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskjellige planeter

Fagbevegelsen og arbeidsgiverne beskriver virkeligheten i bemanningsbransjen helt ulikt. Hvem skal regjeringa tro på?

torgny.hasaas@lomedia.no

Fellesforbundets landsmøte krevde at Norge reserverer seg mot vikarbyrådirektivet. Hovedregelen i arbeidslivet skal være faste ansettelser. Taler etter taler dokumenterte at bemanningsbyråenes virksomhet er med på å bryte ned dette prinsippet.

Også skriftelig dokumentasjon ble lagt fram. På oppdrag av bygningsarbeiderforeningene i Oslo-området hadde DeFacto skrevet rapporten: «Innleieboom i byggebransjen 2011». En av konklusjonene er: «Høsten 2011 har de seks største bemanningsselskapene dobbelt så mange bygningsarbeidere i hovedstadsområdet som de seks største entreprenørselskapene.»

Dette viser at ansettelse i bemanningsbyråene er hovedprinsippet for ansatte i byggebransjen, mens ansettelse hos entreprenørene er på vei til å bli unntaket.

Bekymringen for utviklingen i Fellesforbundet er reell, stor og veldokumentert. Tillitsvalgte fra grunnplanet over hele landet tegner det samme bilde: Vikarbyråene eter seg utover og er en trussel mot fagopplæring, fagforeninger, tariffer og lønnsforhold; rett og slett det organiserte arbeidslivet og den norske modellen.

Etter landsmøtet har arbeidsgiversida uttrykt bekymring for bemanningsbransjen.

NHO mener også at bemanningsselskap er en nødvendighet for det norske velferdssamfunnet: «Et vel fungerende korttidarbeidsmarked, med seriøse bemanningsselskaper er også sentralt for at vi skal kunne opprettholde våre gode velferdsordninger i arbeidslivet. Uten denne måten å organisere arbeidsmarkedet på ville både de økonomiske og administrative kostnadene knyttet til mange av disse velferdsordningene blitt alt for store», heter det i en sak på NHOs hjemmesider.

Virke, tidligere HSH, er også bekymret for bemanningsbransjen: «Virke frykter at regjeringen vil si ja til LO-forslag om å strupe bemanningsbransjen for å unngå krav om veto mot vikarbyrådirektivet», sier Virke-sjefen Vibeke Madsen til Virkes nettsted.

– Det er åpenbart behov for å kunne leie inn arbeidskraft i forbindelse med permisjoner og redusert arbeidstid. Hvordan skal virksomhetene møte alle permisjoner og reduserte stillinger bl.a. som følge av sykdom uten å bruke bemanningsbyråer, spør Madsen.

Virkelighetsbeskrivelsen fra de tillitsvalgte i Fellesforbundet og beskrivelsen til arbeidsgiverne rimer ikke. Det er som beskrivelser fra to forskjellige planeter.

At Madsen i Virke ikke har fått med seg at det er helt lovlig og overhode ikke omstridt å «leie inn arbeidskraft i forbindelse med permisjoner», viser at Virke her driver med propaganda og ikke politisk debatt for å finne løsninger.

NHOs påstand om at bemanningsbyråer er nødvendig for velferdsstaten er mer kuriøs enn seriøs.

Virke frykter at regjeringa skal følge LO og strupe bemanningsbransjen for å unngå veto. I Arbeidsmiljømeldinga som ble lagt fram i slutten av august heter det: «Det er vidare aktuelt å foreslå tiltak for å sikre ein meir seriøs bemanningsbransje, som delvis kan sjåast i samanheng med vurderingane som no blir gjennomførte når det gjeld vikarbyrådirektivet.»

Regjeringa valgte ikke å drøfte bemanningsbransjen i Arbeidsmiljømeldinga fordi den skal komme tilbake til saken under behandlingen av vikarbyrådirektivet.

Regjeringa må derfor ta stilling til hvilken beskrivelse de vil tro på fagbevegelsen eller arbeidsgiversida.

Annonse
Annonse