JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisen

Det som skjer i verdensøkonomien i dag er ikke noe som kan beskrives bare som en «finanskrise». Det vi gjennomlever er en situasjon som ligger innebygd i kapitalismen.

En krise i den totale kapitalismen! En krise som denne produksjonsform ikke kan unngå og som forverres for hver gang den opptrer.

Det vi står overfor er en krise i totalkapitalen som bare kan kalles «finanskrise» dersom vi retter blikket utelukkende på finansmarkedet. Og dermed lukker øynene for hvordan situasjonen er andre «steder» i den totale kapitalismen. Men la oss kalle den med det navn som gir den beste beskrivelse av det som foregår – en akkumulasjonskrise.

Alle skulle vite at kapitalen er avhengig av en kontinuerlig akkumulasjon – enten av pengekapital eller av realkapital. Dersom vi skal fange opp dette, må vi dukke ned i den debatt om fenomenet som foregår på den internasjonale arena, og spørre folk som ikke er engstelige for å bruke Marx i sitt arbeid med å trenge inn i det vi nå får oppleve gjennom våre nasjonale medias presentasjon.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 18/2011)

Annonse
Annonse