JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skotske arbeidere er dobbelttapere

Massive kutt og nedskjæringer i offentlig sektor fører til større press på de ansatte.

nina.hanssen@lomedia.no

I Skottland er fagforeningsledere bekymret for 28 000 nye voldsepisoder mot offentlige tjenestemenn i år. Men politikerne er mer opptatte av å løsrive seg fra Storbritannia.

Vold mot offentlig ansatte på arbeidsplassen har vært et voksende problem i Skottland. Vi kjenner det her hjemme også, ikke minst fra kriminalomsorgen.

Siden 2006 har skotske fagforeninger prøvd å sette dette på den politiske dagsorden. Hvert år gir UNISON, som er Storbritannias største fagforening i offentlig sektor med sine 1,3 millioner medlemmer og rundt 150.000 i Skottland, en rapport om vold mot offentlige tjenestemenn.

De mener tallene i voldsstatistikken er uakseptabelt høye. Årets undersøkelse ble sendt ut til alle lokale myndigheter, helseregioner og til politi, universiteter og høyskoler over hele Skottland.

Den økonomiske uroen i Storbritannia som følge av finanskrisen har ført til store kutt og nedskjæringer i Skottland. Over 21.000 skotske offentlige ansatte er oppsagte. Antall voldsepisoder øker. Det er verbale overgrep, men også en del fysiske angrep.

Fagforeningslederen Dave Watson mener det er en direkte sammenheng mellom den økte volden og kuttene. Han mener voldsbruken er uakseptabelt høy, og at det er mørketall her fordi folk ikke tør rapportere inn. Han oppfordrer alle kommuner til å sette inn tiltak for å forhindre flere episoder.

Siden 2007 har det skotske nasjonalistpartiet (SNP) ledet selvstyreforsamlingen i Edinburgh. De er nå mest opptatte av full selvstendighet fra Storbritannia. Og prøver å få i stand en folkeavstemning om dette.

Men debatten er dempet av den økonomiske krisen. Ikke minst etter at flere skotske banker gikk over ende i 2009.

UNISON Skottland krever nulltoleranse mot vold og mener at angrepene bør ses på som alvorlige overgrep – og ikke bare som et arbeidsmiljøproblem i de enkelte kommuner.

Arbeidslivsproblemer blir dermed også samfunnsproblemer, og vice versa. At fagbevegelsen må lære politikerne at alt henger sammen med alt, er kanskje et tegn i tiden.

Annonse
Annonse