JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Voldtektsmann på frifot = underholdning

Irakeren som er siktet i seks voldtektssaker har flyktet tilbake til hjemlandet. Hva så?

tri.nguyen@lomedia.no

Han nyter vel livet godt i de varmere strøk på en fortauskafe med en deilig iskaffe nå, og snart lages det kanskje en dramatisk og underholdende spenningsdokumentar om helten som har klart å rømme landet hvor han begikk seksuelle overgrep. Kanskje han også peker nese til Norge som ikke kan gjøre noen ting på grunn av manglende utleveringsavtale med Irak.

Men bryr vi oss når en utlending stikker fra sine grusomme handlinger og sitt ansvar (mannen er fortsatt bare siktet og ikke dømt)? Ja, tydeligvis. For politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt ser svært alvorlig på saken, ifølge VG Nett.

– Fem av overgrepene skjedde på offentlig sted og skapte alvorlig frykt. Vi vet hvem han er og vil ha ham tilbake til Norge, sier Rusdal.

At vi reagerer når en forbryter stikker av fra sitt ansvar er vel slik det skal være. Men hva når en av våre egne bryter lover og stikker fra sitt ansvar? Hva når kokainsmugleren Stina Brendemo Hagen stikker fra sin straff i Bolivia? Da hyller vi henne som en helt; Spektakulær dokumentar produseres og kjøpes av riksdekkende TV, som sannsynligvis er med på å finansiere flukten på et hvis. Trolig har også en investor bidratt økonomisk til flukten som kostet over to millioner. En facebookstøttegruppe for Hagen har blitt opprettet. Svært få medier stiller seg kritisk til flukten. En journalist har til og med hjulpet til med flukten, angivelig fordi det menneskelige aspektet er sterkere enn det etiske. Det ender med at han blir gudfar til Hagens barn, som også er oppkalt etter journalisten.

Idag sitter nok Hagen på en fortauskafe i Oslo og koser seg i friheten, selv om hun er dømt for en alvorlig straffbar handling. Norske myndigheter har ikke løftet en finger eller reagert, så vidt jeg vet.

De har verken fordømt flukten eller gått ut og anbefalt Hagen om å returnere til Bolivia for å sone sin straff. De har heller ikke gitt noe tegn på at de vil anholde henne selv om flere eksperter mener at det er mulig.

Hun kan og bør pågripes, mener jurist og filosof Morten Kinander i Civita.

– Det vil være rart om hun ikke blir pågrepet, sier han og peker på at det foreligger en rettskraftig dom som Norge kan effektuere.

– Hvis det ikke skjer noe, får hun en tilfeldig fordel. Det vil vise at det å gå fri avhenger av hvor man blir pågrepet og når man eventuelt rømmer, sier Kinander til Nettavisen.

Jusprofessor Henry John Mæland ved Universitetet i Bergen viser også til muligheten for såkalt soningsoverføring.

– Det er i utgangspunktet to muligheter i slike saker. Det ene er utlevering til det landet man har rømt fra. Det andre er soningsoverføring, sier Mæland.

Hele Norge, privatpersoner, medier, norske myndigheter og næringsliv, har engasjert seg i saken om milliardærsønnen som trolig drepte den norske studinen Martine Vik Magnussen. Her har vi spredt edder og galle til det jemenittiske rettssystemet som lar en forbryter komme unna ved hjelp av penger. Vi sitter vel i glasshus her.

Sakene er ikke helt sammenlignbare, drap og voldtekter er mer alvorlig enn narkotikasmugling, men prinsippet er den samme; En forbryter stikker fra sitt ansvar fordi vedkommende har ressurser til det. I så fall burde vi se på flukten til Hagen med et annet blikk.

Annonse
Annonse