JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et forspilt århundre?

For mange år siden – så vidt jeg husker tidlig i femtiåra, møtte jeg en bekjent i min hjemby, Drammen. En ung mann som var elektriker av fag. Han skulle tydeligvis ut å reise i forbindelse med sitt yrke.

Jeg spurte ham hva han skulle, og han gav meg et svar jeg aldri glemmer: «Jeg skal ut å bygge den praktiske sosialisme.» Han skulle være med å bygge opp det nettverk som skulle bli selve ryggraden i den industri som skulle føre vårt land inn i en ny verden.

Den største begivenhet verden opplevde i det 20. århundret var utvilsomt arbeidernes revolusjon i Russland. Det skapte en optimisme og tro på fremtiden som skylte gjennom millioner av undertrykte mennesker. De skulle skape sin egen skjebne.

Dette var det grunnlag den unge mannen bar på i sin yrkesutøvelse. Den var båret fram under norske forhold av en sosialdemokratisk arbeiderbevegelse som enda var seg bevisst sin store oppgave: å skape en ny økonomisk verdensorden – NØV. Arbeidermakt og elektrifiseringen av hele landet var det tankegods som folk – bevisst eller ubevisst – tok inn over seg.

For Norge ble dette gjennomført – det ble den norske sosialdemokratiske bevegelses store århundre.

Trodde vi. Jeg undres.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 19/2011)

Annonse

Flere saker

Annonse