JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye toner om skatt

Ikke på 30 år har forskjellen mellom rike og fattige i OECD vært større. Regjeringene må agere raskt med å beskatte de rike, mener OECD, på vegne av mange.

nina.sandaas@lomedia.no

Det er helt nye og radikale toner som kommer fra hovedkvarteret til Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i Paris.

Generalsekretær Angel Gurría var entydig og klar i sin melding, da han i går presenterte rapporten om økende inntektsforskjeller, «Divided We Stand: Why Inequality Keeps Rising». Den viser at gjennomsnittsinntekten til de rikeste 10 prosent er om lag ni ganger større enn inntekten til de fattigste 10 prosent. Trenden er den samme i alle land også de som strever etter mer sosial likhet – eksempelvis i Norden.

Ifølge Gurría begynner den sosiale kontrakten i mange land å gå i oppløsning. Millioner av unge arbeidsledige ser ingen framtid for seg. De økonomiske, sosiale og politiske spenningene øker. Rapporten avviser også antakelsen om at frukten av økonomisk vekst automatisk vil sive ned også på de ubemidlede. Likeså avvises påstanden om at større ulikheter stimulerer til mer sosial mobilitet. Uten en omfattende strategi for inkluderende vekst, vil inntektsforskjellene fortsette å øke, framholdt han.

Den viktigste faktoren bak økende inntektsforskjeller er rett og slett stor vekst i lønninger, gager og bonus hos noen grupper. Høyt utdannede har fått mer igjen av den teknologiske prosessen enn de med lavere utdanning. Samtidig har en økende andel arbeidstakere på deltid økt lønnsgapet til de heltidsansatte.

En annen viktig årsak til de større ulikhetene er at skatte- og trygdesystemene i mange OECD-land er blitt mindre effektive til å fordele inntektene fra midten av 1990-tallet. Trygder er blitt kuttet i, rettighetsregler er blitt strengere for å redusere utgiftene til sosialbidrag og overføringer til de fattigste har ikke holdt samme takt som inntektsveksten. Og ikke minst har skattenivået for høyinntektsgruppen blitt redusert.

Det bør regjeringene gjøre noe med. Og de må gjøre det raskt, understreker OECD.

«Skattesystemene må sikre at også de rike bidrar med en rettferdig andel av skattebyrden. Dette kan oppnås med en økning av marginalskatten for de rike, men også ved å bedre skattekontrollen, fjerne skattefradrag og ved å revurdere skatt på alle former av formue og eiendom».

Sitatet er fra rapporten. Sjelden har undertegnede vært så enig med konklusjonen i en OECD-rapport.

Annonse

Flere saker

Annonse