JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksklusiv førjulsshopping og christ-mas

Så er vi i gang igjen. Du merker det overalt. For nå skal det handles.

Handelstanden som er helt avhengig av desemberomsetningen regner med at vi handler for mer enn noensinne før jul. På den måten kan vi ære ham som ble født i en stall fordi det ikke var plass i herberget.

Mange er nå på jakt etter julegaver til sine kjære som ikke ønsker seg noe for de har alt, men det er også alt de har. Noen storsentre tilbyr en personlig julegaveshopper – en barmhjertighetstjeneste for at stressede menn som er på jakt etter en passende gave! Avisene har bilag med reklamebrosjyrer. Nytt av året er invitasjon til eksklusiv førjulsshopping for de utvalgte. Og vi oppfordres til å foreta julehandelen utenlands hvor vi kan handle med stil!

Det skal i sannhet oppfinnsomhet til å finne en passende julegave.

Derfor falt jeg for annonsen om at klokken med diamanter blir aldri feil.

Men for mange strekker ikke pengene til. De klarer ikke å følge med.

Julemåneden er i sannhet ikke er noe for amatører. Flere organisasjoner og enkeltpersoner engasjerer seg i «juleuvesenet.» For det er særlig i desember kontrastene blir synlige. Det merker vi tydelig. For mange strekker ikke pengene til. Julemåneden er ikke noe for amatører. Det er mange som aldri vil ha anledning til å stige på karusellen, og betrakter det hele som tilskuere.

Når klokkene ringer julen inn er vi trette og mette, og ser frem til noen fridager! Likevel - desember er noe mer. Borgerne setter det religiøse rom på gløtt og minnes barndommens jul, minnene, tradisjonen og alle forventningene. Desember gir oss lov til å være religiøse. Og vi blir litt snillere i desember når vi hører julemusikk ved Frelsesarmeens julegryter

Det er noe eget med barnet. Når vi har et nyfødt barn i våre armer, skjer det noe med oss. Det er som om isen smelter og vi får kontakt med noe av det dypeste i oss selv. Det er noe av det samme som skjer med mange av oss når vi synger barndommens julesanger og hører juleevangeliet slik Lukas forteller det.

Den norske kirke som de fleste av oss tilhører har til en viss grad evnen til å tilpasse seg tiden vi lever i. Nesten 1,5 millioner nordmenn vil etter all sannsynlighet gå i kirken i desember, men det blir færre for hvert år selv om nedgangen ikke er så stor. Men konsertene med kjente artister og lokale korps og kor er stadig like populære. Og julaften har mange kirker flere gudstjenester! I år vil jeg kanskje ikke klare å reise meg på de rette stedene siden jeg ikke er fortrolig med alt det nye og moderne som har fått innpass i kirken.

Men er det noe jeg ikke ønsker meg så er det en fordømmelse av julefeiringen - den heseblesende kjøpefest. For er det noe vi nordmenn ikke trenger fra kirken, så er det dårlig samvittighet. Den klarer vi å få uten kirkens medvirkning nå i desember!

Annonse
Annonse