JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp på flere fronter

Regjeringen får ståkarakter for sitt arbeid mot sosial dumping i en evaluering foretatt av Fafo. Men kampen må føres på flere fronter.

stig.christensen@lomedia.no

Tiltakene dekker ikke alle områder like godt. Det er de områdene der tariffavtalenes er allmenngjort som kommer best ut, mens næringsmiddelindustrien, hotell, transport og bemanningsbransjen er eksempler på områder der tiltakene i mindre grad har hatt effekt.

Fafo skriver likevel at regjeringens tiltaksplaner mot sosial dumping har vært et krafttak. På tross av at EU-utvidelsen har skapt store utfordringer i vesteuropeiske arbeidsmarkeder, finnes det etter det Fafo kjenner til, ingen sammenliknbare tiltakspakker i andre land. Her skal den norske regjeringen ha ros for å holde fokus på området gjennom mange år.

Arbeidstilsynet får også ros for å ha gjort jobben på området sosial dumping. De har gjennomført 6.000 tilsyn innen bygg og verftsindustri fra 2006 til 2010, flere enn det som var målsettingen. Men evalueringen peker også på at det er behov for å heve kvaliteten på vanskelige oppgaver for tilsynet, og dermed øke spisskompetansen.

Et punkt som forskerne setter fingeren på, er at det er lite samarbeid mellom lokale tillitsvalgte og tilsynet, mens det fungerer bedre på regionalt og sentralt nivå. Svært få tillitsvalgte tar kontakt med tilsynet på eget initiativ. Her er det trolig en jobb å gjøre for fagbevegelsen, da Arbeidstilsynet kan være en viktig ressurs for lokale tillitsvalgte om omvendt.

Flere som ble intervjuet i Fafos undersøkelse peker på at det er behov for å kunne stille oppdragsgiver til ansvar i større grad, for eksempel ved at tilsynet får anledning til å skrive ut bøter på stedet. «Hardere lut» ble etterlyst, og det er helt klart at straffereaksjonene må skjerpes.

Det er en uendelighet av oppgaver på området og Arbeidstilsynet kan ikke være over alt. Derfor må man også ta i bruk andre virkemidler, og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm nevnte selv to på Fafo-møtet tirsdag, nemlig regionale verneombud og høyest mulig organisasjonsgrad. Der det er god organisasjonsdekning, er kampen mot sosial dumping mest effektiv. Ingen bombe akkurat, men greit å få slått fast.

Vikarbyrådirektivet ble også berørt i debatten tirsdag, og Boye Ullmann fra Fellesforbundet i Oslo pekte på at de har vanskeligheter med å organisere arbeidere i bemanningsselskaper. Nå oppfordrer Transportarbeiderforbundet til politisk streik mot vikarbyrådirektivet 18. januar. De krever at LO-sekretariatet behandler direktivet på nytt. I vedtaket heter det at forbundet ikke kan akseptere et direktiv som har som ett av sine hovedformål å legge til rette for økt bruk av vikarer og innleid arbeidskraft. Dette fører ikke automatisk til sosial dumping, men faren blir større med et arbeidsliv der færre og færre har fast arbeid.

Annonse

Flere saker

Annonse