JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler Helsetilsynet om Oslo universitetssykehus

Etter å ha varslet om dagmulkter på én million, har Arbeidstilsynet også valgt å varsle Helsetilsynet om forholdene ved Oslo universitetssykehus.

per.flakstad@fagforbundet.no

– Jeg tolker varselet til helsetilsynet slik at Arbeidstilsynet mener det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet og ukontrollert overtidsbruk kan gå ut over pasientbehandlingen, sier foretakstillitsvalgt for Fagforbundet, Bjørn Wølstad-Knudsen.

Unntas fra overtidsreglene

Han er godt fornøyd med rapporten som Arbeidstilsynet offentliggjorde i slutten av november, og mener tilsynet har fanget opp viktige problemstillinger som sykehuset og de ansatte sliter med.

– Vi tillitsvalgte i alle organisasjonene ved helseforetaket har i lengre tid vært uenige i måten mange ledende stillinger unntas avtaleverket og arbeidsmiljølovens overtidsbestemmelser på gjennom personlige kontrakter. Nå pålegger Arbeidstilsynet sykehusledelsen å gå gjennom stillingene sammen med de tillitsvalgte.

Det betyr i praksis at organisasjonene har fått innflytelse og påvirkningsmulighet tilbake når det gjelder å vurdere disse stillingene, sier Wølstad-Knudsen.

Han mener pålegget fra Arbeidstilsynet setter på plass et viktig prinsipp om at arbeidsgivere ikke skal ha frie hender til å unnta stillinger fra blant annet bestemmelsene om overtid gjennom personlige kontrakter.

Nesten dobbel stilling

Tilsynet fant grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved sykehuset. Blant annet viser det seg at ansatte har jobbet mellom 1500 og 1600 timer overtid i løpet av et år, det vil si at de har overtid som nesten tilsvarer en hel stilling.

– For oss som tillitsvalgte er det helt umulig å gå med på de nedbemanningsplanene som foreligger samtidig som helseforetaket bruker så mange innleide vikarer og så mye overtid, sier Wølstad-Knudsen.

Arbeidstilsynet vil ha flere opplysninger fra Oslo universitetssykehus, og har bedt om oversikt over arbeidstiden i perioden 8. august til 27. november i år fra hver klinikk for de ti sykepleierne, ti legene og ti ansatte i andre yrkesgrupper som har jobbet mest overtid.

I tillegg vil tilsynet ha en begrunnelse for bruk av overtid, opplysninger om vaktbytter og kopi av avtalene for de ansatte sykehuset melder tilbake om.

– Dette viser at Arbeidstilsynet har tatt denne saken veldig seriøst, og ser alvorlig på de forholdene som vi tillitsvalgte har varslet om. Vi har selv i lang tid forsøkt å få ut informasjon om disse forholdene, uten å lykkes. Derfor har det vært svært vanskelig både for tillitsvalgte og verneombudene å overvåke ansattes arbeidstid og arbeidsmiljø på en god nok måte, sier Wølstad-Knudsen.

Tror ikke på omstillingsprosessen

Sju av ti ansatte ved helseforetaket sier i en medarbeiderundersøkelse at de ikke lenger har tro på omstillingsprosessen ved Oslo universitetssykehus, og ifølge Arbeidstilsynets rapport er det mange som ikke melder avvik fordi de ikke tror at meldingene deres blir fulgt opp.

– Dette viser hvor nedkjørt mange av de ansatte er. Det er veldig slitsomt å jobbe når du går rundt og lurer på hvor du skal jobbe, hvilke oppgaver du skal ha, og i ytterste konsekvens om du har noen jobb i det hele tatt.

– Over tid blir dette veldig destruktivt, sier Bjørn Wølstad-Knudsen.

Forventninger til ny direktør

Både den generelle budsjettsituasjonen for sykehuset og Arbeidstilsynets pålegg og varsel om millionbøter hvis påleggene ikke blir innfridd, gir Oslo univeristetssykehus store utfordringer i året som kommer.

6. desember ble Bjørn Erikstein ansatt som ny direktør, og Wølstad-Knudsen har forventninger om et godt samarbeid mellom sykehusledelsen og de tillitsvalgte.

Erikstein har ikke fungert i så mange dagene foreløpig, men han virker etterrettelig og har signalisert at han ønsker en god og tett dialog med de ansatte og deres tillitsvalgte. Hvis han etterlever det og tar seg tid til å spille på de ansattes kompetanse i den videre utviklingen av sykehuset, kan det vise seg at vi nå har fått rett mann på rett plass, sier Wølstad-Knudsen.

Samtidig understreker han at selv om en ny direktør kan bidra til å skape ny giv i prosessen, vil han også slite med de samme utfordringene som forgjengeren Siri Hatlen.

– Han har jo ikke med seg noe mer penger inn i foretaket, sier Wølstad-Knudsen, som i et tidligere intervju med Fagbladet sa at sykehuset er avhengig av penger utenfra for å klare påleggene fra Arbeidstilsynet.

Annonse
Annonse