JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Å møte seg selv i døra

Mandag mister åtte ansatte jobben fordi LO vil ha mer penger.

Det er ikke det som direkte skjer. Men indirekte, er dette årsaken. A-pressen legger ned trykkeriproduksjonen ved Hardanger Folkeblad. Det gjør de fordi de ser at det er mer penger å tjene på å flytte trykkerivirksomheten til Stord.

Det er ikke første gang noe legges ned i næringslivet for at det er penger å tjene på det. Det er heller ikke første gang A-pressen rasjonaliserer. Jeg har selv jobbet i en A-presseavis. I løpet av de fire årene jeg var i Hadeland, ble lønnskjøringen sentralisert til Lillestrøm og trykkeriet ved Ringerikes blad lagt ned. Da jeg jobbet i Hadeland satt grafikerne litt lengre ned i gangen. Nå sitter noen av dem på Gjøvik. De andre er borte.

Sånn fungerer næringslivet.

Og LO er en del av det.

Det burde de ikke vært.

For noen år siden la Norske Skog ned sin fabrikk i Grenland. Mange engasjerte seg. Også LO. Det var snakk om veldig mange arbeidsplasser som forsvant. Og de forsvant fra en bedrift som var lønnsom. LO – blant annet – var rystet over at man kunne legge ned en lønnsom bedrift. For Union i Skien tjente penger. De tjente bare ikke nok. Norske Skog ville tjene mer på å legge Union ned. Det var forkastelig, mente daværende LO-leder Gerd Liv Valla.

A-pressen ser helst at selskapene i konsernet har en avkastning på om lag ti prosent. A-pressen gjør det de kan for at selskapene innfrir dette målet. Derfor ble trykketjenestene i sin tid flyttet fra Hønefoss til Gjøvik, og to mann mistet jobben, for at de kunne tjene et par millioner mer. Derfor mister stadig vekk journalister i A-pressen jobben. Derfor mister åtte trykkere i Hardanger jobben.

Og LO, som A-pressens største eier, er årsaken. For Norges største arbeidstakerorganisasjon vil forvalte sine økonomiske verdier på best mulig måte. Det er et ansvar det forventes at de tar på alvor. De vil at medlemmenes penger skal yngle. Når de velger å gjøre dette gjennom innvesteringer i næringslivet, må de spille etter næringslivets premisser.

Det går utover de ideologiske verdiene til LO.

Derfor må man ikke bli overrasket om at neste gang noen legger ned en bedrift fordi de kan tjene mer penger på det, og LO løfter sin kritiserende pekefinger, så får de følgende svar tilbake:

”Pass deres egne saker og aksjer”.

Annonse
Annonse