JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi grå og privilegerte

Forbundsleder i Handel og Kontor, Sture Arntzen, vil fjerne aldersgrensen for de topptillitsvalgte i fagbevegelsen. I dag er det i LO og mange forbund en grense på 60 år. Har du fylt 60 år er du ikke lenger valgbar.

sym@lomedia.no

For LO og forbundene som ønsker at folk skal stå lengst mulig i jobb, er det naturligvis ikke i samsvar med egen lære. Og i en demokratisk organisasjon kan det heller ikke være slik at du sier til en relativt stor andel av medlemsmassen at du ikke kan velges; du har gått ut på dato. Ønsker LO og forbundene å være troverdige, må seniorpolitikken etterleves, enten det gjelder valgte eller egne ansatte.

Men en slik politikk er naturligvis ikke uten problemer. Toppledelsen i fagbevegelsen blir da neppe yngre eller mer mangfoldig. Fornyelse i form av friske krefter kan fort bli mangelvare. Og det er en fare for at organisasjonen i stadig større grad vil henge etter utviklingen i resten av samfunnet. Dette er derimot utfordringer enhver virksomhet sliter med. Fagbevegelsen har garantert ressurser til å finne gode løsninger på disse relativt enkle problemstillingene.

Langt mer komplisert er det når utfordringene gjelder slike som meg. Med gode lønns- og arbeidsvilkår og en solid pensjonsordning vil det være økonomisk galskap å skifte jobb. Jo flere økonomiske og sosial goder vi knytter opp mot den enkelte arbeidsplass, desto mer skaper vi et arbeidsliv som kan bli statisk. Kombineres dette i tillegg med en politikk hvor folk stimuleres til å jobbe lengst mulig, vil vi i enda større grad få et samfunn hvor de privilegerte er de med gode jobber som i liten grad er tilgjengelige for andre.

Med lav arbeidsløshet har dette så langt ikke vært veldig følbart i norsk arbeidsliv. Det store unntaket er den voksende andelen trygdete som enten i liten grad eller ikke, har hatt noe forhold til en arbeidsplass. Langt mer synlig er dette i USA og en rekke europeiske land med en skremmende arbeidsløshet og dystre framtidsutsikter. Eller hvor selv en heltidsjobb ikke gir deg penger nok til å leve av. Stadig flere opplever denne virkeligheten, samtidig som hullene i det sosiale sikkerhetsnettet øker dramatisk.

Millioner av unge mennesker frykter at de aldri vil få oppleve den tryggheten og økonomiske velstanden en meningsfylt jobb gir dem. I EU er man redd for å miste en hel generasjon unge mennesker. Det er en tragedie for den enkelte, men en katastrofe for samfunnet. Blir arbeid mangelvare, må vi begynne å tenke nytt. Det kan være at dagens seniorpolitikk om ikke lenge vil framstå som velmenende, men ganske så naiv.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 1/2012)

Annonse
Annonse