JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Før du aner det

I gjennomsnitt skal du leve 15 år av pensjonen din. Tror du det er lenge til; snakk med en pensjonist.

Han er snart 30 år og har ikke kommet skikkelig i gang med utdanningen sin. Ingen grunn til å forhaste seg. Han lever helt okei. Jobber litt ekstra når det er behov for litt mer penger. Men før eller siden skal han gå løs på et yrkesvalg. Kanskje til høsten. Når jeg nevner at han allerede er sent ute for å få tjent opp til full pensjon, smiler han og takker for omtanken. Og han er ikke alene. Selv blant mine jevngamle i femtiåra er det få som har tatt inn over seg at den tida kommer fortere enn de noen gang har evnet å forestille seg.

De er langt fra alene. En undersøkelse Synovate har foretatt for DNB viser at halvparten ikke vet hvilken tjenestepensjon de har gjennom jobben. Er det bare sløvt eller har man en blind tro på at velferdsstaten stiller raust opp når den tida kommer? Uansett vil man bli skikkelig overrasket når den første utbetalingen fra folketrygden viser seg i nettbanken.

DNB-undersøkelsen forteller at folk vil leve et aktivt liv som pensjonister. De vil reise og bruke penger på egne interesser og opplevelser. Da er det stor forskjell om tjenestepensjonen din utgjør 50 000 eller 200 000 kroner i året. I dag er den lovfestede minimumsordningen på 2 prosent av lønna i årlig penjonsinnskudd. Det var en viktig reform, men gir deg ingen tilfredsstillende tjenestepensjon. De som har en offentlig tjenestepensjonsordning kan se litt lystigere på livets siste faste; i hvert fall økonomisk. Men, ikke hvis du bare jobber deltid eller har kommet sent ut i arbeidslivet. Pensjonsfellene er mange og dype.

DNB har naturligvis egeninteresse i at folk blir bevisste hvilken økonomi de vil ha som pensjonister. Banker og forsikringsselskaper tjener penger på folks behov for pensjoner. Men hele samfunnet vil være tjent med at folk får øynene opp for sannheten. Skal de fortsette å leve gode dager etter at arbeidstida er slutt for godt, så må de stå på pensjonskrava overfor arbeidsgiver. Og de må starte nå!

Annonse
Annonse