JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Trynefaktor satt i system

Selvaagbygg satte karakter på sine ansatte da entreprenøren skulle nedbemanne. – Dette er trynefaktor satt i system, sier Tor Inge Jonassen, konstituert hovedtillitsvalgt. Nå går seks av de oppsagte til sak.

Da boligmarkedet stoppet opp i fjor høst, rammet det også Selvaagbygg. Ordresvikten førte til at entreprenørselskapet måtte nedbemanne. Rundt 50 arbeidere måtte gå. Klubben og ledelsen er enige om at det var saklig grunn til å gå til oppsigelser, men der slutter også enigheten.

– Vårt standpunkt er veldig klart. Ansiennitetsprinsippet i en nedbemanningssituasjon er mest rettferdig. Siste mann inn, første mann ut. Alle timelønte er enige om det, understreker Tor Inge Jonassen, konstituert hovedtillitsvalgt i samtale med Magasinet.

Hovedavtalen skal følges, mener klubben – og Fellesforbundet. Men ledelsen i Selvaagbygg mener noe helt annet.

Gir de ansatte karakterer

De ansatte reagerer meget sterkt på utvelgelsesmetoden som ledelsen i Selvaagbygg valgte før oppsigelsesbrevene ble delt ut: arbeidslederne satte karakterer på de ansatte. Selvaagbygg kaller det kompetansekartlegging for timelønte, mens klubben og Tor Inge Jonassen kaller det ”trynefaktor satt i system”.

– Det betyr jo i realiteten at du risikerer å miste jobben når du sier ifra til sjefen når noe er galt. Sånn kan vi ikke ha det, sier Jonassen bestemt.

Selvaagbygg har valgt ni vurderingskriterier som de ansattes skulle måles opp mot, noe som de ansatte er sterkt uenige i:

– formell kompetanse, faglige kvalifikasjoner, produktivitet, selvstendighet, samarbeidsevne, sikkerhet og vernearbeid, orden og ryddighet, kvalitetssikring og stabilitet.

De tillitsvalgte nektet å være med på utformingen av det såkalte kompetanseprogrammet. De oppfattet det som et forsøk å formalisere ”trynefaktoren”: den nærmeste overordnede vurderte den enkelte ansatte på en subjektiv måte og satte karakterer på arbeidsfolk. Dette dannet så grunnlaget for hvem som skulle gå.

– Poenget var å plukke ut de dårligste personene. Det kan ikke forstås på en annen måte, sier Tor Inge Jonassen.

– Alle timelønte vil ha ansiennitetsprinsippet fordi den sørger for trygghet. Det er denne tryggheten Selvaagbygg nå fjerner, er Jonassens klare oppfatning.

Ikke egnet

Jonassen poengterer at de tillitsvalgte mange ganger har påpekt overfor ledelsen at bedriftens kompetanseprogram ikke er egnet til formålet ”da denne i hovedsak baseres på vurderinger og ikke objektive, målbare kriterier”.

Klubbens mener at Selvaagbygg skulle tatt hensyn til følgende forhold under nedbemanningen:

– den ansattes bedriftsansiennitet

– kvalifikasjoner for stillingen (reell kompetanse i forhold til den aktuelle stillingen)

– sosiale forhold

Uenigheten dreier seg altså om tolkningen av Hovedavtalen – og ansiennitetsprinsippet ved oppsigelse på grunn av innskrenkning. Hovedavtalen sier at en bedrift i utgangspunktet SKAL følge de ansattes ansiennitet, men paragrafen åpner for unntak (se egen faktaboks).

– Klart i strid med Hovedavtalen

Fellesforbundet mener at ledelsen i Selvaagbygg ikke bare tar med karaktersettingen av kompetanse og kvalifikasjoner, men gjør den til hovedkriterium ved utvelgelsen av hvem som skulle sies opp.

– Dette er klart i strid med Hovedavtalen. Hovedregelen er at bedriftene skal følge de ansattes ansiennitet når det kommer til bemanningsreduksjon. Det har ikke skjedd her. Oppsigelsene er derfor usaklige, mener vi, sier Åge Limbodal, leder av Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus.

– Undergraver ansiennitetsprinsippet

Han har fulgt saken tett de siste månedene og hatt møter med Selvaagbygg – uten at det førte til felles forståelse. Resultatet ble at seks av de ansatte i mars stevnet Selvaagbygg for Oslo tingrett. Påstand: oppsigelsene er ugyldige. Saken er foreløpig ikke berammet.

– Saken hos Selvaagbygg er dessverre ikke et enkelttilfelle. Vi ser at det blir flere og flere arbeidsgivere som på lignende måte forsøker å undergrave ansiennitetsprinsippet i Hovedavtalen, understreker Limbodal.

– Tråkket ned i søla

Konstituert hovedtillitsvalgt Tor Inge Jonassen reagerer sterkt på måten denne kompetansekartleggingen ble gjennomført på og at ledelsen overkjørte klubben:

– Da vi satt i drøftelsesmøte virket det som om det var om å gjøre å få tråkket gutta lengst mulig ned i søla. Det var ingen konstruktiv samtale, forteller han til Magasinet for fagorganiserte.

– Noen av gutta har vært så nedbrutt at de ikke orket å se seg om etter ny jobb selv etter flere måneder. Klart det gjør noe med selvbildet ditt når du blir behandlet på denne måten, særlig etter å ha stått på for bedriften over lang tid, sier Jonassen.

Psykisk belastning

De seks saksøkerne er fortsatt på jobb hos Selvaagbygg – i påvente av rettssaken.

– Det tærer på gutta å kjøre en rettssak mot sin egen arbeidsgiver. Det er en psykisk belastning. Dette er jo problematisk fordi deres framtid er utrygg, gjør Jonassen oppmerksom på.

Han er veldig klar på at dette er en prinsipielt meget viktig sak:

– Selvaagbygg gjør dette jo ikke for moro skyld heller. Men bedriften må forstå at vi ikke kan ha det sånn. Hovedavtalen skal følges, påpeker 26-åringen og tilføyer:

– Folka våre er veldig spente på utfallet av rettssaken.

– Ikke sett bort fra ansienniteten

Jon-Erik Lunøe, administrerende direktør i Selvaagbygg, mener bestemt at bedriften har fulgt Hovedavtalen.

– Nei, vi har ikke sett bort fra ansiennitetsprinsippet. Kompetansevurderingen har bare kommet i tilegg til det. Vi har altså foretatt en samlet vurdering, sier han i samtale med Magasinet for fagorganiserte.

Han understreker at Selvaagbygg er i en alvorlig økonomisk situasjon. Omsetningen har gått ned med 75 prosent fra i fjor sommer.

– Hvis ikke det er god nok saklig grunn til å fravike ansiennitetsprinsippet, så vet ikke jeg, formulerer Jon-Erik Lunøe.

Inn i andre markedsdeler

– Selvaagbygg har stått på ett bein, bygging av boligblokker og leiligheter. Når det har sviktet totalt, er vi nødt til å skaffe oss flere bein å stå på, fortsetter Lunøe.

– Derfor har vi bestemt oss for å bevege oss inn i andre markedsdeler også, forklarer direktøren og peker mot standardisert boligbygging, nærings- og lagerbygg.

– Trenger kompetente folk

– Til det trenger vi kompetente folk. Vi mener at vi ikke hadde den rette blandingen av alder og kompetanse. Derfor ville vi bruke faktorer som går utover ansienniteten. Alternativet ville vært at vi sitter igjen med en arbeidsstokk som ikke greier å møte markedsutfordringene, mener Jon-Erik Lunøe.

– Det handler om å overleve for Selvaagbygg.

Lunøe sier at han aksepterer de tillitsvalgtes og Fellesforbundets holdning i denne nedbemanningssaken, men understreker samtidig at partene er prinsipielt uenige. Han forteller at Selvaagbygg har kvalitetssikret sitt kompetanseprogram og tilføyer at de tillitsvalgte ikke har villet være med på utformingen selv om de har fått invitasjon til dette ved flere anledninger.

– De kunne vært med på å påvirke kriteriene og kompetansekartleggingen, men har valgt å si nei da de kun ønsker å følge ansiennitet, mener Lunøe.

– SISTE NYTT: Hovedforhandlingene i Oslo tingrett er berammet til tirsdag 6. oktober. Det er avsatt to dager til saken.

Hovedavtalens § 9-12 sier følgende

"Ved oppsigelse på grunn av innskrenkning/omlegging kan ansienniteten fravikes når det foreligger saklig grunn."

Annonse
Annonse

Hovedavtalens § 9-12 sier følgende

"Ved oppsigelse på grunn av innskrenkning/omlegging kan ansienniteten fravikes når det foreligger saklig grunn."