JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I samme virkelighet?

På onsdag ble Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet på Stortinget pepet ut da hun talte til demonstrantene mot vikarbyrådirektivet. Hun forsvarte vikarbyrådirektivet, - med lite hell.

vegard.holm@lomedia.no

I går ble hun og kollega Knut Storberget (fortjent) filleristet fordi de i et innlegg på arbeiderpartiet.no hevder at motstanden mot vikarbyrådirektivet preges av EØS-motstand.

Innlegget viser med stor tydelighet at Trettebergstuen og Storberget befinner seg i en helt annen virkelighet enn de mange fagorganiserte som onsdag 18. januar streiket mot vikarbyrådirektivet.

Trettebergstuen og Knut Storberget mener at det trengs ordnede forhold i vikarbransjen over hele Europa, og at det norske arbeidslivet skal baseres på faste trygge ansettelser. Ingen av vikarbyrådirektivets motstandere er uenig i denne vurderinga. Heller ikke er direktivmotstanderne uenig i likebehandlingsprinsippet. Tvert i mot holdes denne delen av direktivet fram som noe bra med vikarbyrådirektivet.

Arbeiderparti-representantene tror ikke implementering av vikarbyrådirektivet vil føre til at for eksempel arbeidsmiljøloven vil måtte endres i negativ retning for bruk av vikarer. Mens NHO mener tvert imot at norske regler som setter begrensninger i arbeidsmiljøloven må fjernes som en følge av vikarbyrådirektivet. Det frykter også motstanderne av direktivet.

Det er en avgrunn mellom flertallet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, som Trettebergstuen representerer, og motstanderne av vikarbyrådirektivet. De spiller på hver sin bane. De preges av den virkeligheten de lever i: Trettebergstuen i det opplyste Stortinget, motstanderne av vikarbyrådirektivet i bedrifter som utnytter vikarer i en uke, to uker, en måned eller tre år.

Hvis Trettebergstuen, Storberget og Arbeiderpartiet vil ha innført det som kalles likebehandlingsprinsippet, eller andre regler som vil sikre bedre forhold i bemanningsbransjen, er det jo bare å gjøre det. Ap behøver ikke drahjelp av et EU-direktiv for å få til det, og de to andre partiene i den rødgrønne regjeringa vil helt sikkert støtte en slik politikk.

Fagorganiserte jobber hver dag for å bedre forholdene på arbeidsplassene, for flere fast ansatte, for færrest mulig vikarer. Denne kampen dreier seg om verdighet og mulighet for et helt liv. Følger de ikke med på Stortinget? Fikk de ikke med seg den tre uker lange tariffstreiken i 2010 på godsterminalene som nettopp dreide seg om vikarer, midlertidig ansatte og innleid arbeidskraft?

Speditørtariffen fikk etter den tre uker lange streiken inn bestemmelser om vikarbruk som dekker en del av det som kan sikre vikarer, midlertidig ansatte og innleid arbeidskraft på en bra måte:

• Før arbeidskraft leies inn skal det stipuleres en riktig bemanning, denne skal inkludere normalt fravær.

• Før bedriften inngår avtale om innleie skal omfang og behov drøftes med de tillitsvalgte.

• Bedriften har plikt til å informere, slik at de tillitsvalgte kan kontrollere at innleieforholdet er i tråd med lov- og avtaleverket, blant annet lønns- og arbeidsvilkår.

• Tillitsvalgte i innleiebedriften skal kunne bistå vikarene overfor bedriften.

Bestemmelsene er så gode at NHO fortsatt nekter å undertegne avtalen, mer enn 1 ½ år etter inngåelsen. Det skulle garantere for at teksten er god for de arbeidstakerne som har denne avtalen. En lov som sikret slike bestemmelser for alle arbeidsfolk i Norge ville vært et tydelig signal til alle som vil reversere gjeldende rettigheter.

Arbeiderpartiet har makt til å drive en slik lovendring gjennom. Men bare hvis de vil?

Annonse

Flere saker

Annonse