JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil åpne LO

Tre unge delegater fra Fellesforbundet krever at avgjørelser flyttes ut av de lukkede rom ved LO-kongressen i 2013.

frode.ronning@lomedia.no

De er unge tillitsvalgte i Fellesforbundet og har vært på sin første LO-kongress, i mai. Steffen Høiland, Bjørn Sigurd Svingen og Katrine Anita Heggelund har allerede nå forslag til forbedringer til neste LO-kongress, i 2013.

– LO er en organisasjon som er avhengig av troverdighet hos medlemmene, men samtidig foregår prosessen før valget i all hemmelighet, sier Heggelund. Hun ønsker mer åpenhet til neste kongress. Heggelund er medlem i Vestnorsk grafiske fagforening og leder for Fellesforbundets ungdomsutvalg.

For stor innflytelse?

Heggelund reagerer også på hvordan forslagene som er sendt inn til LO-kongressen blir behandlet. Til kongressen ble det sendt inn 1411 forslag fra klubber og foreninger, og disse forslagene blir først behandlet i forbundene, deretter vurdert av LO-organet som møtes hver uke, sekretariatet, før de må gjennom redaksjonskomiteer på kongressen. Først etter alle disse leddene kan et forslag eventuelt bli tatt opp til avstemning på kongressen.

Heggelund mener LO-sekretariatet har for stor innflytelse på denne prosessen, og får støtte fra Svingen, som er klubbleder på Ragasco på Raufoss.

– Først har sekretariatet hatt innstillingsrett i forhold til de ulike sakene. Så er de sentrale i redaksjonskomiteene på kongressen, påpeker Svingen.

Steffen Høiland mener det ville vært en bedre løsning om «menige delegater» fra salen burde hatt alle plassene i redaksjonskomiteene, mens LO-sekretariatet kunne hatt lederen og sekretæren i komiteen. Høiland er medlem i Fellesforbundet og leder i LO i indre Ryfylke

– Har alle i salen på LO-kongressen nok erfaring og kunnskap til å sitte i komiteene?

– 300 av LOs 40.000 dyktigste tillitsvalgte møter på kongressen. Kunnskap er i høyeste grad basert på de erfaringer ordinære delegater har med seg fra sitt praktiske arbeid som tillitsvalgte i fagforeninger og lokale LO-avdelinger, svarer Svingen.

Les svaret fra Fellesforbundets leder Arve Bakke her:

Ungdommer fram

De tre representantene, som alle er blant de yngste på kongressen, synes komiteene på kongressen kunne trengt noen ungdommer.

– Ingen av komiteene har en representant som er under 35 år, bemerker Høiland.

Til kongressen i 2013 ønsker Høiland mer tid til politiske diskusjoner. Tida på årets kongress var redusert fra seks til 4,5 dager sammenlignet med 2005 – en reduksjon på nær 25 prosent.

De tre delegatene mener for mye av tida ble brukt til utdeling av priser og til kulturinnslag.

– De som er delegater på kongressen er tillitsvalgte som har lagt ned tid og krefter på å forberede seg. De er på kongressen for å diskutere og utvikle LO og LOs politikk. Utdelinger av priser kan fint legges til andre arrangementer, mener Svingen.

Høiland tegnet seg til debatten etter innledningene fra LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg om den faglig-politiske situasjonen, men ble skuffet da han opplevde at han ikke fikk snakke. 31 innledere ble strøket fordi det ikke ble tid til å la dem snakke. I debatten ble forbundslederne prioritert framfor «menige delegater».

Alle tre har stor tro på at diskusjonene i LO kan engasjere mange flere.

– Jeg er redd LO stagnerer om vi ikke åpner for mer debatt, sier Heggelund.

Åpenhet om valg

Valgene på årets LO-kongress ble preget av uvanlig mye dramatikk. Fagforbundet jobbet i kulissene for å kaste LO-sekretær Rita Lekang etter 12 år i ledelsen, uten å informere henne i forkant om at hun var uønsket. Siden LO setter ned valgkomiteen på selve kongressen, er det begrensede muligheter for å diskutere navn på kandidater i forkant av kongressen.

Flere av delegatene reagerte meget sterkt på hvordan Fagforbundet opptrådte i forkant av valgene. Terje Fjellum fra Fellesforbundets delegasjon var blant dem som reagerte sterkest:

– Denne prosessen vil jeg ikke være med på. Jeg legger igjen stemmekortet mitt her oppe, sa han fra talerstolen.

Valgkomiteens leder Sture Arntzen har etter kongressen tatt til orde for at LO endrer sine valgregler.

– Valgprosessen bør endres og bli mer åpen uttalte Arntzen til Dagens Næringsliv etter kongressen.

Han mener det vil være sunt for LO om valgkomiteen settes ned i god tid før kongressen.

– Det vil ivareta medlemsdemokratiet på en bedre måte og det vil være langt enklere for forbundene å komme med innspill på kandidater, mener Arntzen.

Tidligst i 2017

De tre yngre delegatene etterlyser nytenking. Noe kan skje allerede på kongressen i 2013. Nye valgregler krever imidlertid vedtektsendringer, som tidligst kan bli vedtatt på kongressen i 2013, og tidligst tre i kraft på kongressen etter – i 2017. De som ønsker endringer har derfor en lang vei å gå.

Artikkelen har stått på trykk i Magasinet nummer 6, 2009

LOs høyeste organ

Møtes hvert fjerde år. Neste gang i 2013

315 delegater fra alle forbundene og fylkene

Annonse
Annonse

LOs høyeste organ

Møtes hvert fjerde år. Neste gang i 2013

315 delegater fra alle forbundene og fylkene