JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det lukter vondt

Vi kjenner bildet fra den svarte og kriminelle delen av økonomien. En mengde nasjonale og internasjonale selskaper som gjør det nærmest umulig å vite hvem som er ansvarlig for hva. Og like umulig å følge pengenes flukt og i hvilken lomme de til slutt havner.

sym@lomedia.no

Mye tyder på at deler av norsk offentlig sektor ikke lenger er så uskyldig hvit og oversiktelig som vi lenge har trodd. I Oslo pågår det for tiden en korrupsjonssak som gjelder kjøp av busser. Men det er langt fra det eneste eksempelet. Lederen av kontrollutvalget i Oslo sier ifølge Aftenposten at kommunen har lang tradisjon for å bryte anskaffelsesloven. «Det er brudd hver eneste gang Kommunerevisjonen går inn og undersøker noe», fastslår kontrollutvalgets leder.

Hvis dette er riktig er det skremmende. Like urovekkende er det at lovbruddene ikke avdekkes gjennom grundig fortløpende kontroll. Bare for noen dager siden kunne Aftenposten fortelle at det skandaløse elektroniske billettsystemet i Oslo som så langt har kostet 600 millioner kroner, ble kjøpt inn etter at leverandøren som vant konkurransen hadde laget anbudskravene. Skandalen slutter ikke der. Revisjonsrapporten som i 2008 avdekket mulige lovbrudd, havnet i en skuff. Politiet ble ikke varslet. Den pågående korrupsjonssaken rundt innkjøp av busser har akkurat det samme utgangspunktet. Produsenten av bussene som ble valgt, laget selv anbudsspesifikasjonene. Og på samme tidspunkt var selskapet under etterforskning for korrupsjon i Frankrike.

Hvert eneste år bruker det offentlige i underkant av 300 milliarder kroner på kjøp av varer og tjenester. Fagforbundet har i mange år advart mot at både staten og kommunene velger å organisere sin kjernevirksomhet i et mylder av selskaper. Det kan føre til at både ansvarsforhold, styring og kontroll blir nesten umulig. Og Fagforbundet mener at selskapsorganiseringen øker faren for korrupsjon og annen kriminalitet.

Bruk av anbud og konkurranseutsetting har i seg selv mange negative konsekvenser. Det er byråkratisk og ressurskrevende hvis det skal gjøres seriøst. Og det er ofte de ansatte gjennom svekket pensjon og dårligere lønns- og arbeidsvilkår som må betale prisen for at deres virksomhet skal være konkurransedyktig. Mange år med en hovedstad styrt av Høyre og Fremskrittspartiet har også vist at konkurranseideologien åpner for brudd på lover og avtaler. I en uttalelse sier Fagforbundet at det ikke bare er viktig å ta tak i de personene som er involvert i lovbrudd, men at man tar et oppgjør med systemet som har gjort det mulig. Det er all grunn for hele fagbevegelsen å stille seg bak det kravet. Samtidig som myndighetene må styrke kontroll og tilsyn og gi politiet ressurser til å følge opp hele veien til rettssalen.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 2/2012)

Annonse

Flere saker

Annonse