JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rubalcaba vant knepent

Til tross for at han led et knusende nederlag ved høstens parlamentsvalg, ble Alfredo Rubalcaba i helga - med knapp margin - valgt til ny generalsekretær i det spanske sosialistpartiet, PSOE.

Det ble et nervepirrende oppgjør da de 956 delegatene på partikongressen i Sevilla skulle avgjøre hvem som skal lede det mektige partiet de nærmeste årene. Kampen sto mellom Alfredo Rubalcaba(60) og hans kvinnelige utfordrer Carme Chacón(40).

Fornyet tillit

Først etter fintellinger av stemmesedlene og to timer på overtid, ble det klart at Rubalcaba hadde vunnet. Med 51,16 prosent av stemmene(487 mot 465) og med bare 22 stemmers overvekt, stakk han av med seieren.

LES: Hard kamp om makten i sosialistpartiet

- Jeg tar ingen pause nå, slo Alfredo Rubalcaba fast i sin tale etter at valgresultatet ble offentliggjort. Han lovte å gjøre en kraftinnsats for partiet der målet er «enhet, forandring og styrke».

Jevnt løp

Det har vært knyttet stor spenning til kampen om ledervervet i det tidligere regjeringspartiet som eks-statsminister José Luis Rodríguez Zapatero har ledet siden 2000.

Kampen om ledervervet i PSOE har vært åpen, og lenge ledet Rubalcaba klart foran den tidligere forsvarsministeren Carme Chacón. De siste ukene foran valget tok Chacón imidlertid kraftig inn på Rubalcabas ledelse, og på de siste meningsmålingene lå de to kandidatene svært jevnt.

Da de to holdt sine siste appeller på kongressen før lørdagens valg, hersket det derfor stor usikkerheten om hvem som til slutt skulle stikke av med seieren.

- Ikke tid til å vente

- Vi har ikke tid til å vente, forandringene må komme raskt for å i sikre seieren ved neste valg, tordnet Carme Chacón i sin engasjerte appell foran de nesten 1.000 delegatene på partiets 38. kongress.

Rubalcaba på sin side manet til samhold og endringer i partiet som sin viktigste oppgave.

Etter nesten 40 år med diktatur under Franco, har Spania utviklet nærmest et to-parti system der PSOE (sosialdemokratene) og PP(høyrepartiet) har vekslet om å sitte med regjeringsmakten.

PSOE og Zapatero vant parlamentsvalgene både i 2004 og 2008 og hadde makten fram til valget i november i fjor. Da vant PP en suveren seier. Nå satser PSOE på at Alfredo Rubalcaba er mannen som skal klare å lede PSOE til nye år med regjeringsmakt.

Annonse
Annonse