JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For gammel for ungdommen

Boligsparing for ungdom (BSU) er både smart og viktig. Men den er for gammel.

tri.nguyen@lomedia.no

Fra og med 1. Januar 2012 må boligkjøpere ha en egenandel på 15 prosent ved kjøp av bolig. Før var denne andelen ti prosent. Det vil si at hvis du kjøper en bolig til to millioner så må du nå kunne legge 300.000 kroner på bordet, uavhengig om du kan betjene lånet eller ikke. Altså uavhengig av hva du tjener.

Dette er for å beskytte lånetakerne mot å ta på seg for mye gjeld som de ikke klarer å betjene når renten en gang skal stige. Tanken er i og for seg fornuftig, men det er et problem når den stenger enda flere ute. Med dagens BSU-ordning kan dette bli konsekvensen. Hvis unge klarer å spare 2.200 kroner i måneden, tar det rundt 8 1/2 år før de har klart å opparbeide seg egenkapital til en bolig til 1,5 millioner kroner ifølge det nye kredittkravet, det vil si at ungdom i dag må spare tre år lengre for å oppnå boligdrømmen. Ikke alle klarer dette, dessuten er ikke dagens BSU-ordning heller lagt opp til å få så mye egenadel.

Å legge av så mye penger for å kjøpe bolig er fornuftig, men langt ifra lett. Når man også tenker på at førstegangskjøpere enten er studenter eller nyetablerte i arbeidsmarkedet, sier det seg selv at det er tøft.

Det er her BSU-ordningen skal hjelpe de unge inn på markedet. Med de desidert beste betingelsene for sparing, er den både en motivator og en konkret ordning som fungerer til å legge penger til siden for boligkjøp. Du får best renter og du får et høyt fradrag på skatten (20 prosent), noe som gir penger gratis rett i lomma. Problemet med denne ordningen er at den begynner å bli utdatert.

Siden 1991 har man kunnet spare et gitt beløp i året på denne kontoen som er låst til boligformål. I 2008 ble BSU-ordningen justert opp fra maks 100.000 på kontoen til 150.000. Og fra sparing på maks 15.000 i året til 20.000 i året. Noe som i realiteten bare gjenspeiler konsumprisveksten. Nå da kravet på egenandel har økt, blir dette skjevt og vil stenge flere ute fra boligmarkedet. Hvis du skal kjøpe en bolig til 1,5 millioner trenger du 225.000 kroner. Det overstiger maksbeløpet på BSU i dag.

Når det nå stilles krav til høyere krav til egenandel må man også justere BSU-ordningen deretter slik at det gir ungdom en bedre mulighet.

Regjeringspartiene har stemt mot en justering av dagens ordning, de stemmer i realiteten mot at ungdom skal få seg bolig lettere. Dette er ikke god boligpolitikk.

Annonse
Annonse