JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skal styrke de seriøse

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen legger fram forslag om regionale verneombud i hotell- og restaurantbransjen.

ane.borrud@lomedia.no

I går arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen bedriften ”Trygg Renhold” i Oslo for å snakke om regjeringens forslag om regionale verneombud i to nye bransjer. I tillegg til renhold kommer det også i hotell- og restaurantbransjen. Forslaget sendes ut på høring i dag. Ordningen eksisterer fra før i bygg- og anleggsbransjen.

Les hele høringsforslaget.

Hindre sosial dumping

Tiltaket er ett av flere i kampen mot sosial dumping. Arbeidsgiversiden er motstandere av tiltaket. De mener andre tiltak er bedre egnet i kampen mot sosial dumping. Arbeidsgiverne vil bli pålagt å bidra til finansieringen av verneombudene.

– En gledens dag

I Norsk Arbeidsmandsforbund er det bare glede.

- Endelig! Dette har vi jobbet for i snart 30 år, så dette er virkelig en gledens dag, sier forbundsleder Erna Hagensen under besøket hos Trygg Renhold.

Pensjonist og daglig leder

Daglig leder Trygve Auren i Trygg Renhold har ansatt 130-140 personer. Rundt 80 prosent er personer med annet opprinnelsesland enn Norge.

Auren er en av ”de ordentlige” i bransjen. Han har vært med i over 40 år. I dag kombinerer han pensjonisttilværelsen med å være daglig leder i selskapet.

– Det er mange flere useriøse i dag. Veldig mange. Det er de som ødelegger – etter mine øyne – markedet vårt, sier han. Auren ønsker alle tiltak mot useriøse aktører velkommen. Han syns det er greit at arbeidsgiverne må trå til i finansieringen av verneombudene.

– Jeg har tro på tiltaket, ikke minst for å få belyst problemene i bransjen.

Men regionale verneombud er langt fra nok, spesielt ikke i Oslo mener Auren.

– Allmenngjøring av tariffavtaler er den eneste måte å gjøre dette på i Oslo.

Flere tiltak

Så lenge det fortsatt er useriøse aktører i arbeidslivet vil det alltid jobbes med nye tiltak mot sosial dumping, understreker Andersen og varsler flere tiltak.

– Vi jobber blant annet med innføring av en ID-ordning i renholdsbransjen, på lik linje med den som er innført i bygg- og anlegg, forteller ministeren.

Andersen påpeker viktigheten av å ha flere tiltak som virker i denne kampen.

– For det er sjelden at den type bedrifter driver med bare en type snusk, sier ministeren.

– Å kunne sine faglige rettigheter er også vesentlig for å unngå å bli utsatt for sosial dumping, sier Andersen.

Allmenngjøring neste?

Hagensen er glad ID-kortene trolig kommer, men kan tenke seg mer.

– Vi har lenge arbeidet for en offentlig godkjenningsordning, sier hun. I forbundet jobbes det også med tanke på allmenngjøring av tariffavtalene.

– Vi samler dokumentasjon for å kunne fremme en sak om allmenngjøring, forteller Hagensen.

Ansatt i forbundene

De regionale verneombudene skal ansettes i forbundene Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet, avhengig av hvilken bransje de skal jobbe for. Det ansattes rundt 20 ombud med arbeidssteder over det ganske land. Verneombudene skal ha tett kontakt med Arbeidstilsynet.

Gjennom arbeid med helse, miljø og sikkerhet ventes det at de regionale verneombudene vil kunne avdekke brudd på lov og regelverk, men det Arbeidstilsynet som har myndighet til å gjøre noe med det.

Annonse
Annonse