JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med korka ut på by’n

Fylla kan ofte ha skylda, men de egentlige synderne er folk selv og de som står for skjenkingen. Vel og merke når grenser overskrides fra begge parter. Og det skjer jo.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Tillatelse til å skjenke alkohol er i utgangspunktet veldig seriøse greier. At en del mennesker selvforskyldt inntar altfor mye fra diverse flasker, er det mulig å bevise allerede fra i god tid før midnatt en fredag eller lørdag kveld, og bevisene blir stadig sterkere utover natta. At noen i tillegg møter veldig «greie» servitører og baransatte, selv om de allerede burde tatt seg en lang pause i friluft og kanskje helst reist hjem på stigende promille, er også rimelig velkjent.

Dette er ikke et fenomen bare knyttet til de større byene. Selv på mindre steder er helgekveldenes og -nettenes velkjente og folkelige utskeielser tydelige nok. Bare det finnes et vannhull, kan de som er satt til å holde overskjenkingen i sjakk få mer enn nok å gjøre utover den mørkeste delen av døgnet. Det går ikke en eneste helg uten at rapportene strømmer inn fra hele landet om at litt for mange ble litt for fulle, noe som blant annet stjeler altfor mye arbeidsinnsats fra politiets side.

Nå har Oslo næringsetat startet prosjektet «Sammen lager vi utelivet tryggere». Og det er i realiteten det det hele dreier seg om: Å ha det artig sammen, holde fylla innenfor rimelige rammer og samarbeide om at alle kommer seg trygt igjennom kvelden, natta og på hjemveien. Oslo-politiet har testet folks promille når de oppsøker utestedene. Det har både gitt positiv kontakt mellom testofrene og politiet, og mye humor. Det sistnevnte må bety at testene kanskje ble tatt litt for tidlig på kvelden.

Et parallelt prosjekt går på å undersøke om overskjenking er et fenomen på utestedene. Det interessante er at hele 75 prosent av de spurte ikke tror særlig på påstandene om at «det er lite fyll på utstedene». Nesten alle oppgir at de jevnlig er blitt servert alkohol, selv om de har kjent seg tydelig beruset. Altså må påstanden om overskjenking være riktig.

Over noen tiår har utelivets vaner og kultur endret seg radikalt. Mens lørdag i hovedsak var den dagen folk kanskje gikk på by’n, har både fredag og andre ukedager etter hvert kommet inn på terminlista. I de større byene har i dag nær sagt en hvilken som helst ukedag en potensiell utekveld i seg – bare anledningen og unnskyldningen er god nok. Og slike finnes det flust av.

Dagens utelivskultur krever svært mye av lovgivere, lovens håndhevere og – ikke minst: De som har løyve til å skjenke og alle oss som liker en tur på by’n. Fordi overdreven skjenking, både selvforskyldt og kjøpt, kan ha konsekvenser på svært mange områder. Jevnlige kontroller avslører at mange skjenkesteder går langt utenfor vedtatte normer og regler og dermed mister skjenkebevillingen for kortere eller lengre tid. Og slik må det nødvendigvis være, for alles beste.

Derfor er det grunn til å følge Oslo-prosjektet og hva som kan komme ut av det, om det avføder tiltak som ingen har tenkt på så langt, med mål om at artig samvær – selv med alkohol på bordet – skal forbli nettopp artig, og ikke gi alt vi helst ikke vil ha med oss på lasset.

Annonse
Annonse