JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En velmenende, men naiv statsråd?

7. februar fikk jeg et elektronisk brev fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Hun er politisk ansvarlig for et område av samfunnslivet jeg var sterkt engasjert i som medarbeider i Norsk Kommuneforbund.

Statsråden og jeg er nok enige om at Arbeiderpartiet er den beste politiske garanti for at arbeidstakernes rettigheter skal bli hegnet om. I den sammenheng sier jeg at statsråden er «velmenende». Men ikke desto mindre konstaterer jeg med forbauselse at hun ikke ser ut til å forstå farene ved det såkalte vikarbyrådirektivet. Sett fra arbeidstakernes side vil aksept av dette direktivet i realiteten bety at regjeringen faktisk aksepterer midlertidige ansettelser som en viktig del av norsk arbeidsliv. Det vil også bety en ytterligere fragmentering av arbeidslivet.

Og dermed vil man uten å forstå hva man går inn på, angripe fagbevegelsens muligheter til å være med å forme arbeidslivet etter andre mønstre enn de kapitalen ønsker. Arbeidstakeren vil bli ytterligere fremmedgjort. Så det betyr atskillig, statsråd Bjurstrøm! Og i den henseende sier jeg at statsråden er naiv.

Det kan ikke være nødvendig å implementere et slikt prinsipp for at Arbeiderpartiet skal kunne beskytte eventuelle vikarer i arbeidslivet. Men noe helt annet er å godta i prinsippet dette systemet som fast element i arbeidslivet. Og det er det som vil bli resultatet av å godta vikarbyrådirektivet.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2012)

Annonse
Annonse