JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Livlig homodebatt

LO utfordret de politiske partiene under homofestivalen Skeive dager.

Skeive dager har i flere dager preget sentrale deler av Oslo. LO benyttet torsdag anledningen til å utfordre partiene i homospørsmålet, men også andre aktuelle saker.

Flere partier var samlet til paneldebatt, og LO-sekretær Trine Lise Sundnes gikk rett på sak:

– Ifølge den nye arbeidsmiljøloven skal det være lov å diskriminere homofile i forhold til livssyn og religion. Hvem vil ta dette ut av loven, spurte Sundnes, som ikke fikk noe klart svar på dette fra partiene.

Selv om responsen var liten i et ellers opphetet politikerpanel var responsen desto større blant publikum.

– Religionsfrihet skal ikke være trossamfunnets rett til å diskriminere, sa en av tilhørerne, Fagforbundets Frode Lagset.

– Fire av ti homofile og lesbiske tør ikke stå fram på sin arbeidsplass. Dette må vi gjøre noe med, sa Tajik og høstet applaus.

Ved siden av Tajik satt SVs stortingsrepresentant fra Troms, Lena Jensen. Hun trakk fram den nye ekteskapsloven som en seier for den sittende regjeringa.

– Dette er loven for kjærlighet, sa Jensen, som advarte mot at Høyre skulle komme i regjering med Fremskrittspartiet (Frp).

LO-sekretær Sundnes sier det er naturlig for LO å være til stede på Skeive dager:

– Vi har i lang tid vært tydelige i homopolitikken, og ønsker et samfunn som ikke forskjellsbehandler folk, sier Sundnes.

Advarer mot skattelette

I tillegg til homospørsmål dreide debatten seg mye om arbeidslivsspørsmål og skatt.

– Er det ett spørsmål hvor det virkelig er forskjell på partiene, så er det innenfor arbeidsliv, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

SVs Lena Jensen fulgte opp:

– Frp har lovet 50 milliarder kroner i skattelette. Dette er penger som vil bli tatt fra barnehager, skoler og kommuner, sa Jensen.

Etterlyser fleksibilitet

Regjeringspartiene var flankert av Venstres nestleder Ola Elvestuen, og Høyres Heidi Nordby Lunde. Hver med sin flaske vann i varmen.

Lunde, kjent som bloggeren Vampus, hadde sterke meninger om forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker:

– Folk går ikke til det private næringsliv for å være slemme, sa Lunde.

– Men mange bedriftsledere kvier seg for å ansette folk når de ikke får ”prøve dem ut” først, sa hun, med referanse til midlertidige ansettelser.

Også Venstres nestleder, Ola Elvestuen, etterlyste større fleksibilitet i privat sektor:

– Vi vil styrke stillingsvernet, men vi vil også ha mer fleksibilitet i det private næringsliv, sa Elvestuen. Han kritiserte regjeringen for ikke å ha gjort nok for å sikre arbeidsplassene i eksportrettet industri.

Mest i offentlig sektor

Lunde la vekt på at det faktisk var offentlig sektor som i størst grad benyttet seg av midlertidig ansatte. Dette var et argument Tajik reagerte på:

– Når vi ser at det blir brukt mer midlertidig ansatte i det offentlige enn i det private, så betyr ikke det at vi skal gi det private mer spillerom. Det ville være mer riktig å se på tjenestemannsloven, og hvordan vi kan stramme inn på den, sa hun.

Også SVs Lena Jensen fyrte løs mot opposisjonen i varmen. Hun var oppgitt over Høyres gjentatt angrep på den norske skolen:

– Vi skal ikke glemme at vi har en god skole i Norge med mange dyktige lærere, sa hun. Det var et argument bloggeren Lunde ikke ville høre:

– Én av fem elever kommer ut av skolen uten å kunne lese og skrive, sa hun.

– I mellomtiden bruker lærerne tiden på å skjære opp frukt. Jeg beklager, men det mener jeg er feil bruk av ressurser, sa Lunde.

Fornøyd Sundnes

Debattleder Sundnes var etterpå fornøyd med debatten:

– Vi vil synliggjøre de politiske forskjellene. Det syns jeg vi greide her i dag, sier LO-sekretæren, som mener de borgelige partiene var utydelige i sine svar:

– Hva mener de med at de ønsker mer fleksibilitet i arbeidslivet, fleksibilitet for hvem? spør Sundnes.

Annonse
Annonse