JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seier som bestilt

Vladimir Putin ble som ventet klar seierherre i det russiske presidentvalget. Seierens frukt smaker bittert av de mange påstandene om valgfusk.

nina.sandaas@lomedia.no

Foran titusener med tilhengere utenfor Kreml forklarte en tårevåt Vladimir Putin i går kveld at han med 64 prosent av stemmene hadde vunnet i «en åpen og ærlig kamp» og seieren var «ren og ærlig». Den påstanden bestrider mange.

Om valget var aldri så åpent og overvåket av kameraer i valglokalene, var ikke prosessen fram til valgdagen like rettferdig. Som i tidligere valg ble den reelle opposisjonen, folk som Greogorij Javlinskij og Boris Nemtsov, stoppet fra å stille til valg.

Den uavhengige valgobservatørorganisasjonen Golos hadde ved midnatt fått inn over 3.700 anmeldelser om mistenkt valgfusk under søndagens presidentvalg. På hjemmesiden sin beskriver organisasjonen hvordan valgobservatører ble kastet ut fra et valglokale utenfor Moskva. Deretter ble de truet, slått og fratatt sin kamerautrustning. Nettsiden Control2012, som organiserte mange observatører, sier de har fått inn 5.000 meldinger om fusk etter at de første resultatene ble kunngjort. Andre steder ble ansatte i statlige bedrifter busset rundt fra valglokale til valglokale og avla stemme i dem alle, fenomenet kalles valgkarusell i Russland. Valgfusket fikk seg mange uttrykk, akkurat som i dumavalget i desember, da Putins parti Det forente Russland tok seg til rette.

I alle de 12 årene han har vært enten president eller statsminister har valgvinnerens viktigste slagord vært «Putin eller kaos». Men en mann som rett før valget får seg til å si at opposisjonens folk godt kan tenke seg å myrde sine egne for så å skylde på Kreml, virker ikke bare forstyrret. Tankegangen og virkelighetsforståelsen er gjennomsyret paranoid og preget av hans bakgrunn i KGB.

Hvis Putin klamrer seg til makten i tolv nye år, er det han selv som kan skape kaos i landet. Hans valgløfter om kraftige lønnsøkninger for forsvarets ansatte og i de statlig kontrollerte bedriftene kan bli vanskelige å oppfylle. Økonomien baserer seg på en skyhøy oljepris og på andre råvarer landet eksporterer. Evnen til nødvendige reformer har ikke vist seg stor.

Den stabiliteten han påberoper seg å ha skapt er heller ikke overbevisende. Under hans år ved makten har Russlands befolkning krympet med fem millioner. Stabiliteten består av et høyt nivå alkoholikere. Hvert år dør 700.000 personer, for det meste menn i sin beste alder, av for mye vodka. Prisen på vodka er stabilt lav.

Maktarrogansen som utvises fra de høye lag og korrupsjonen som er en dødelig kreftsvulst i samfunnet, irriterer folk i den voksende middelklassen. Halvparten er nå koblet til internett der de kan lese nyheter som ikke er styrt av Putin-kontrollerte tv-kanaler. På sikt vil denne gruppen vokse i antall. De vil ikke tolerere at myndighetene setter en øvre grense på tillatt antall demonstranter.

I dag er det tillyst en demonstrasjon fra den politiske opposisjonen på Pusjkin-plassen.10.000 mennesker får lov å komme, hvis flere møter opp er demonstrasjonen ulovlig og vil bli oppløst.

Annonse
Annonse