Men han møter vi bare på film...
Tom Cruise var helten. Sukk! «Top Gun» fantastisk. Sukk! At filmen ble beskyldt for å være propagandafilm for det amerikanske Forsvaret, var vi ikke så nøye på.
linesch@lo-media.no
Vi lo. Vi gråt. Vi smilte. Og drømte. Om piloten. Helten! For oss venninner som var «fjorttiser» på midten av 80-tallet var det ingen over, ingen under, enn Tom Cruise. Som den ustyrlige piloten Pete «Maverick» Mitchell i filmen Top Gun fanget han våre hjerter og sinn. I kinomørket, gang på gang, tenkte flere enn en av oss – «Sukk - hadde det bare vært meg» – om den vakre kvinnelige instruktøren. Hun fikk kysse Tom Cruise. Sukk!
Ingen av oss havnet i Forsvaret. Men kanskje andre gjorde det? Kanskje lot de seg fascinere så av historien at de søkte Forsvaret, selv om filmen i seg selv ikke var et «rekrutteringstiltak».
For oss handlet det egentlig mest om en våt drøm om piloten. Det var «Maverick» vi ville ha. Ikke nødvendigvis gjørme, hard fysisk trening, strenge rutiner, leirliv og grønne militærklær. De så vi nok av rundt oss. Vi bodde i nord. Et av de mange stedene som var – og fortsatt er – avhengig av Forsvarets tilstedeværelse. Militærgutta – for det var mest gutter den gangen – var akkurat som gutter flest. De færreste var som «Maverick». Det kan du stole på. Jeg husker en som minte oss litt om Tom Cruise. Han var faktisk ordentlig pilot. Og en drittsekk. Han fikk ingen av oss til slutt.
«Top Gun» ble en hit. Også fordi den ble sagt å være nær lik virkelighetens amerikanske forsvar. Filmskaperne fikk god hjelp fra Forsvaret, litt for god hjelp mente noen da manus måtte endres flere ganger etter krav fra Forsvaret. Enkelte røster karakteriserte «Top Gun» for en propagandafilm for det amerikanske Forsvaret og Den kalde krigen under Reagan.
Og så plutselig er han her igjen! Og drømmene! Tom Cruise? Som pilot? Men, det er jo flere tiår siden. Han må da ha blitt eldre, han også?
Jeg må se en gang til. Ok da, så er ikke Tom Cruise som ser på meg med et intenst blikk. Det er heller ikke skuespilleren som går ut av Orionflyet på et annet bilde. Men det ligner noe veldig.
Gutten er «for real». Han er ifølge annonsebilaget fra Forsvaret symbolet på «Den nye soldaten». Han er ifølge tittelen inni magasinet en av «Orions helter». Det er andrepiloten på et Orionfly, han er en av mange som gjør tjeneste og karriere i det norske Forsvaret.
Der jeg sitter på toget den morgenen er jeg litt over middels interessert. Jeg har nemlig nylig vært på besøk på en av arbeidsplassene i Forsvaret, CRC Sørreisa i Troms.(Les saken i LO-Aktuelt nr 3-2012)
Jeg blar i annonsebilaget. Inntrykket er perfekte unge, ideell arbeidsplass, - i bilder og tekst. Alt er bare vakkert.
Men virkelig?
På vårt besøk hos CRC Sørreisa hadde vi hørt om sløsing av millionbeløp, møtt opprørte tillitsvalgte og redde ansatte. De fryktet – og frykter fortsatt – for at arbeidsplassen skal legges ned. Ansatte som er opplært til å følge ordre, snakket om at det var vanskelig å være lojal mot sin øverste sjef og arbeidsgiver.
Vi møtte ingen Tom Cruise. Men mange hverdagshelter.
Forsvarets annonsebilag forteller ikke historien om CRC Sørreisa. Heller ikke om de andre arbeidsplassene som er truet, eller allerede er lagt ned. Det er ikke en virkelighet de vil fortelle om, forståelig nok.
Forsvaret satser hardt på omdømmebygging. Ifølge Bergens Tidende bruker de 7,7 millioner kroner i papiraviser, internett og kino i år. Og bare for å ha sagt det: Av millioner Forsvaret bruker i løpet av et år, er sikkert ikke disse de dårligst anvendte millionene.
– Det er omdømmebygging i den grad at vi ønsker å fortelle befolkningen hva vi driver med. Jeg kan ikke kalle det noe annet. Vi har vunnet flere priser for reklamene og er veldig fornøyde. Men mest av alt ser vi i den store innbyggerundersøkelsen vi gjør hvert år at det gir veldig gode resultater, Tom Ovind, sjef for Forsvarets mediesenter, til Bergens Tidende.
Målet er rekruttering til Forsvarets lærlingordning og Forsvarets lederutdanning samt omdømmebygging.
Helt forståelig. Men hvorfor så «perfekt»? Fordi reklame er sånn?
I introduksjonen til annonsebilaget skriver samme Ovind blant annet:
«Men dypest sett handler Forsvaret fortsatt om å verne verdiene våre – om barna våre, om naturen og om likeverdsidealet. Om demokrati, ytringsfrihet, og andre rettigheter….»
På CRC Sørreisa brukte de ansatte ytringsfriheten. Ikke alle likte det. For det er virkeligheten. Vi er ikke alltid like glad i den. Vi liker drømmer. Helter.
I hodet surrer film-musikken og tittellåten
«Take My Breath Away». La meg få huset og tv’en for meg selv i kveld. Top Gun må da finnes på DVD!Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox