JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En ikke-sak

Når leste du noe om kirken sist? Det er sikkert lenge siden, for kirken er nærmest en ikke-sak.

Noen forsøker å sette kirken på dagsorden, blant andre biskop Tor B. Jørgensen som har hatt noen friske utspill, blant annet om oljeboring i nord. Det er viktig at kirken ikke blir en ikke-sak i årene fremover.

Etter grunnlovsendringen på forsommeren løses kirkens bånd gradvis fra staten. Det er et langsiktig mål for Den norske kirke (dnk) å bli en helt åpen og fri folkekirke.

Prosessen bør gå over flere generasjoner. Og i denne prosessen er det viktig at dnk er en sak som angår flest mulig. Alle medlemmer, også de passive, må sikres sine rettigheter. Rettigheter har blitt en vanlig måte å sikre kvaliteten på offentlige tjenester, som for eksempel pasientrettighetsloven. Staten har hittil gjennom kirkeordningen bidratt til at de kirkelige tjenester er allemannseie. Slik er det ikke sikkert det vil bli i fremtiden.

Et reelt demokrati som er målet for dnk, forutsetter en kultur av debatt og meningsdannelse som ikke kommer av seg selv. Kirkens fremtid må bli en sak. For det kan ta tid for det enkelte medlem å gjøre seg opp en mening om trossamfunnet dnk og dens virksomhet. Og det bør gå flere tiår før en ny kirkeordning er på plass og erstatter den gamle. Det skulle være unødvendig å nevne det –en fremtidig folkekirke må ikke bli en kirke for de spesielt interesserte. Derfor er det viktig at ikke bare politikere, men alle er opptatt av kirkens fremtid!

Annonse
Annonse