JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Litt sykere av krisa

Sykefraværet gikk opp i første kvartal i år – og mest økte det i de bransjene som ble hardest rammet av finanskrisa.

einar.fjellvik@lomedia.no

Konvensjonell visdom sier at vi hever terskelen for å holde oss hjemme fra jobben på grunn av sykdom i krisetider, når arbeidsplassene henger i en tynn tråd. Så langt ser vinterens finanskrise ut til å ha virket stikk motsatt.

Størst økning på bygg

Ifølge dagens tall fra Statistisk sentralbyrå vokste det samlede sykefraværet med 3,3 % fra 1. kvartal 2008 til 1. kvartal i år. I bygg- og anleggsnæringen, metallindustrien og andre næringer som ble særlig hardt rammet av finanskrisa, var veksten på godt over 7 prosent.

Stabilt for egenmeldinger

Det er det legemeldte sykefraværet som øker. Det er nå oppe i 6,4 %. Det kortvarige, egenmeldte fraværet har holdt seg stabilt det siste året. Samlet sykefravær var i 1. kvartal på 7,7 %.

Tilbake til IA-start

Det vil si at sykefraværet er tilbake på samme nivå som da avtalen om et inkluderende arbeidsliv første gang ble inngått i 2001. Avtalen utløper ved årsskiftet, og et av målene er å redusere sykefraværet med 20 %.

Annonse

Flere saker

Annonse