JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slæsjen og dåtten m.fl.

Det snakkes stadig rarere norsk i norske TV-kanaler. Noen vil helt sikkert kalle det en helt naturlig utvikling av språket vårt. Denne herren er hjertens uenig.

Snarere et utslag av slapphet, spør du meg. Undertegnede har for lenge siden konstatert at punktum og skråstrek nå heter dått og slæsj.

Men det finnes mye mer. Blant annet i TV-programmene tweet4tweet og Popstokk. Her er et fritt utvalg fra begge to:

Det er på en måte en rivainbit. De viser det på vebbkæm. Hva synes dere om hverandres tvitts? Nå kan du sjætte med en rådgiver på sjættættdåtthåttlain. Den mest krønsji frokostblandinga jeg har fått. Du jobber som heddhønter. Han er kroppsørkelrisøtsjer. Hvis du ikke har noen dørtimeidbilder av deg selv da. Han er en selvutnevnt feisbukkståker. Nå er det tid for fainell kauntdaun. De skal stå fram med hver sin gilti plesjer. Har’u tatt med noe sjill i dag? Han er så spitsi. Jeg var på nækksjpil. Nå er det klart for våttdefakk. Jeg gjorde en sjut i Amerika. Alle muvsa var så bra. Jeg syns det var jævli seksi. Nais. Og den æssvrikkinga på slutten! Det symboliserer påvver, autoritet, litt båi. Høydepunktet er jo kiddsa. Du satt ikke bare hjemme og spiste digg? Det må være sånn vannpis. Nei, vannpis sægger i ræva. Nå har jeg saltvannslukk i håret.

For å ta i forsvar de som ikke har hatt språkkurs eller sliter med det samme: Se å få fart i produksjonen av den helt nye norske ordboka!

Vi tar gjerne med noen godbiter fra skiflyvning også: Han hopper lenger og lenger (Nei! Vi måler at han hopper lengre! Men hvis han har lagt opp, så hopper han ikke lenger). Han blir stående litt etter skiene sine (og enda landa de samtidig!) La oss håpe at vi får hopp over hillsais (der var’n igjen!).

Noen ganger kommer det nesten rørende utsagn gjennom TV-ruta: Skal jeg være en dårlig onkel som ikke støtter kusina mi? (Slektsforskning blir stadig mer interessant!)

OAO

Iluustrasjon: Tri Nguyen Dinh

Annonse

Flere saker

Annonse