JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bare å pakke sammen

Når du ender med å true streikevakta med bank, er du ikke særlig skikket som arbeidsgiver. Bobbos i Tromsø kan like godt legge ned.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Fem unge HK-medlemmer har streiket i en drøy uke. Deres ønske er bedre lønn og en forutsigbar arbeidssituasjon hvor det er orden på blant annet vaktlister. Derfor har de organisert seg og krevd tariffavtale. Men de har møtt en svært hard nøtt på den andre siden av bordet. Verken forhandlinger eller mekling har fått arbeidsgiveren til å undertegne en tariffavtale. Sjefen ved Bobbos storkiosk, Jan-Magne Karlsen, har tvert om bedt dem finne seg noe annet å gjøre hvis de er misfornøyd med lønna.

Karlsen gjør alt galt i denne saken, og røper for all verden at han ikke har grep om verken arbeidsmiljøloven, tariffavtaler eller arbeidslivets spilleregler. Han eier heller ikke respekt for sine ansattes legitime krav. Hør bare her: Da han fikk nyss om at det gikk mot streik, valgte han å permittere alle ansatte, utenom én – den uorganiserte. Og etter at streiken kom i gang har han til og med prestert å foreta en nyansettelse. Vaktene til de streikende måtte jo dekkes opp. Karlsen har nok ikke hørt om streikebryteri.

En foreløpig topp i konflikten ble nådd i helga. Da en av streikevaktene gjorde en kunde oppmerksom på hvorfor de var i streik, klikket det for Karlsen. Han truet den mannlige streikevakta med bank. Karlsen ringte også til en av de ansatte ved Handel og Kontors Tromsøkontor og ba ham fjerne streikevakta eller ringe etter sykebil. Det er nesten så man ikke tror det.

Det er imidlertid ikke første gang det stormer rundt Jan-Magne Karlsen. For halvannet år siden ble Bobbos storkiosk dømt til å betale en tidligere ansatt og HK-medlem drøyt 150.000 kroner i erstatning etter usaklig oppsigelse. Pengene har han ennå ikke betalt ut.

Handel og Kontor har politianmeldt Karlsen etter truslene i helga. De varsler også å ta rettslige skritt i forbindelse med Bobbos-sjefens håndtering av konflikten; permitteringene og nyansettelse midt i en streik. Også manglende erstatningsutbetaling skal forfølges. Det er viktig at de ansatte får sine rettigheter ivaretatt selv om det går mot et opphør av deres arbeidsplass. For det kan se ut som om Karlsen selv ser at slaget er tapt. Kiosken skilter nå med opphørssalg, og det er kanskje like greit.

De unge HK-medlemmene ved Bobbos fikk et bratt og brutalt møte med arbeidslivet. Det er tøft, og de skal ha all verdens ros for at de har orket å ta kampen, og at de står på til siste slutt i denne saken. Om dette ikke skulle ende med tariffavtale, setter de streikende i alle fall en stopper for en arbeidsgiver som Jan-Magne Karlsen. Slike cowboyer kan ikke være noens sjef.

Annonse
Annonse