JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke rør tjenestepensjonen

Fagforbundet må i vårens tariffoppgjør ikke akseptere svekkelse av brutto-ordningen, AFP eller opptjeningstida på 30 år, krever Ingrid Lettrem Olsen.

Det er nå klart at mange lønnstakere i privat sektor ikke kan gå av ved 62 år om de skulle ønske det. Denne grove urettferdigheten rammer spesielt slitne kvinner i lavlønnsyrker. Kravet til pensjonsopptjening er nemlig lagt så høyt (gjennomsnittlig 350 000 kroner i 40 år) at nesten halvparten av de yrkesaktive i privat sektor ikke kvalifiserer til minstepensjon 62 år gamle. AFP som alternativ for å kunne gå av på en verdig måte ved 62 år er tatt fra dem.

Pensjonsreformens uakseptable og usosiale omfordeling rammer lavlønte, kvinner og folk i sliteryrkene hardest. Gjennom stort samhold i oppgjøret i 2009 klarte de offentlige arbeidstakerorganisasjonene å videreføre tjenestepensjonen og AFP, som sikrer våre store medlemsgrupper mulighet for verdig avgang. Den offentlige tjenestepensjonen, inkludert AFP, er verdt å forsvare.

Fagforbundet sentralt må i vårens tariffoppgjør ikke akseptere noen form for svekkelse av brutto-ordningen, AFP eller opptjeningstida på 30 år. Fagforbundet sentralt må tvert imot kreve at regjeringen respekterer at det grunnlovsfestede vernet mot levealdersjustering i 15 år sjølsagt også skal gjelde i beregningen av folketrygddelen av tjenestepensjonen. Her har arbeidsdepartementet fortolket resultatet fra 2009 på en slik måte at resultatet fra tariffoppgjøret i 2009 undergraves. Dette må forbundet sentralt ta tak i, som en prioritert sak.

Årsmøtet i avd. 177 krever at fagbevegelsen nå må samles om å kreve omkamp om hele pensjonsreformen. Denne usosiale «reformen» medfører ei gigantisk omfordeling fra de som har minst til de som har mest. Pensjonsreformen representerer historiens råeste privatisering her i landet, og den representerer en trussel mot offentlige arbeidsplasser og selve velferdsstaten slik vi kjenner den i dag. Det må bli en omkamp om «reformen» på neste LO-kongress.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 6/2012)

Annonse
Annonse