JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Generalstreik rammer industrien hardest

Oppslutningen om dagens generalstreik er massiv og ligger rundt 77 prosent, ifølge de to største spanske fagforbundene UGT og CCOO.

For sjette gang siden gjeninnføringen av demokratiet i 1978, gjennomfører Spania i dag en ny 24 timer lang generalstreik. Streiken er en protest mot den nye konservative regjeringens arbeidsmarkedsreformer som gjør det enklere og billigere for bedriftene å sparke ansatte.

Krever forhandlinger

Under dagens massive demonstrasjoner i en rekke spanske byer krevde de to største fagforbundene UGT og CCOO nye forhandlinger med regjeringen om arbeidsmarkedsreformene innen 1. mai. Hvis ikke det skjer, vil forbundene trappe opp konflikten med regjeringen ytterligere.

Så langt står Spanias statsminister Mariano Rajoy fast på at regjeringen ikke planlegger å endre reformene. De er helt nødvendige for å øke sysselsettingen og gi innsparinger, hevder regjeringen.

- Vi vil gjerne snakke med fagforeningene, men vi endre ikke den nye loven, er svaret fra arbeidsminister Fátima Báñez.

Startet ved midnatt

Generalstreiken startet offisielt ved midnatt. Da blokkerte streikevakter virksomheten ved en rekke bedrifter landet rundt. Det ble også meldt om flere spredte sammenstøt mellom demonstranter og politi, og rundt 60 personer skal så langt være arrestert.

Ifølge de første rapportene er det industrien som er hardest rammet av streiken, sammen med bygnings- og renholdsbransjen. Ifølge UGTs talsmann for metallindustrien er oppslutningen her anslått til 95 %, selv om tallet fortsatt ikke er offisielt.

Generalstreiken har gjort at produksjonen ved store bedrifter som bilfabrikkene Nissan og Seat er totalt lammet, ifølge avisen El País.

Minimumsløsninger

Kollektivtrafikken er kraftig redusert og bare rundt 30 % av rutetilbudet på tog, metro og t-baner vil opprettholdt under streiken. Derimot er aktivitetene ved mange av de store transportbedriftene som står for utkjøringen av varer til forretningene, blokkert som følge av streiken.

I de større byene holder mange større forretninger og kjøpesentre oppe, til tross for generalstreiken, bl.a. ved hjelp fra politiet.

Mange spanske radio- og fjernsynskanaler er også rammet av streiken og har svært redusert programtilbud, noe som særlig går utover nyhetsdekningen.

Står fast på kravene

UGT og CCOO mener regjeringens nye reformer på arbeidsmarkedet åpner for lønnskutt, gir arbeidstakerne mindre sikkerhet – og bare vil skape større arbeidsledighet.

– Målet for vår mobilisering er å komme i forhandlinger med regjeringen, sier lederen av UGT, Cándido Méndez. Generalsekretæren i CCOO, Ignacio Fernández Toxo, kaller reformen «brutal».

Begge organisasjoner hevder reformen er et resultat av press fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.

Spania har i dag nesten fem millioner arbeidsløse. Det tilsvarer ca. 23 % av arbeidsstyrken og er den høyeste ledigheten innenfor hele EU-systemet.

Annonse
Annonse