JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper på lønnsøkning

NAV-ansattes lønn ligger dårlig an sammenlignet med funksjonærer i privat sektor. Dette liker Jan Terje Kalstad, kasserer i NTL NAV Hordaland dårlig. Nå vil han ha lønnsløft for sine medlemmer.

nina.hanssen@lomedia.no

Kalstad håper at det blir en pott på rundt fire prosent - der minst en prosent skal fordeles lokalt.

– Jeg håper vi får en større pott til lokal fordeling, for da får vi i alle fall gjort litt med lønnsgapet, sier han.

Ettersom det er hovedoppgjør, er hele hovedavtalen under forhandlinger i år.

– Det handler jo ikke bare om penger, men også flere saker vi er opptatt av. Vi har vært tålmodige lenge og jeg synes det er på tide at offentlige ansatte nå får et ekstra løft. I statistikken har de siste årene vi kommet greit ut i forhold til industriarbeidere i konkurranseutsatt sektor, men hvis vi sammenligner oss med funksjonærer i privat sektor, ser det ikke bra ut, sier han.

Jan Terje Kalstad mener det er mer naturlig å sammenligne hans medlemmer med dem.

Bekymret

Kalstad, som har en pedagogisk utdanning, har jobbet over 25 år i NAV-systemet og vært gjennom mange lønnsoppgjør som tillitsvalgt. Selv jobber han på NAV arbeidsrådgivning i Hordaland.

Han liker ikke at det fortsatt er store lønnsforskjeller i NAV.

– Jeg skulle ønske meg flere trinn på stigen, slik at folk kan stige i lønn også etter 10 år, sier han.

Tidligere kunne man som førstekonsulent få et ekstra løft etter 28 år, men så ble dette tatt bort.

– De må bestemme seg for hva de vil med dette. Jeg skjønner jo at det har med kostnader å gjøre, men synes det ville vært mer naturlig at de etter 10 år la inn et ekstra trinn etter for eksempel 16 eller 18 år, sier han.

Det var mange av hans kolleger som ikke fikk det da de utvidet til 28 år.

Sett kvinnene høyere

Han mener også det er viktig at man i årets oppgjør ser på likelønn. I Nav handler det mye om å få flere kvinner inn i høyere koder.

– Min teori er at menn er flinkere til å kreve høyere lønn når de blir ansatt i ny stilling. Det er her den store forskjellen starter. Kvinner må bli flinkere til å kreve mer ved tilsettingen, sier han.

Dessuten må ansatte også være bevist på at de gjennom hovedtariffavtalen kan få justere lønnen opp i samme kode.

– Det betyr lønnsjusteringer i den koden man er i. Den har vi fått inn i den lokale lønnsjusteringen her lokalt, sier han stolt.

Selv har han blitt skjermet for de store omleggingene - og har trivdes godt, fordi han hele tiden har fått ulike arbeidsoppgaver.

På sin arbeidsplass har han rundt 30 kolleger, inkludert lege og psykologer. Også her er det et stort spenn mellom lønnstrinn 51 - til legene som ligger på rundt lønnstrinn 88.

Selv er Karlstad på lønnstrinn 54.

Annonse
Annonse