JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvor farlig er Venstre?

Er Venstre mer til høyre enn Fremskrittspartiet? Et slikt rykte skremmer partileder Trine Skei Grande.

«Venstres ideologi og politikk kombinerer personlig frihet med ansvar for fellesskapet og hverandre. Vi skiller oss fra venstresiden ved at vi tror at mennesker som gis frihet er best i stand til å ta vare på seg selv og sine medmennesker. Vi skiller oss fra høyresiden ved at vi ønsker sterke fellesskapsløsninger som bekjemper sosial urettferdighet i samfunnet.»

Sitatet er hentet fra sakspapirene til landsmøtet som begynner i dag. Med en slik ideologi er det jo nesten utrolig at partiet ikke er landets største?

I det nevnte forslaget fra sentralstyret i Venstre slås det også fast at partiet ønsker en ny regjering bestående av Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti. Her er det ikke plass til Fremskrittspartiet. Like fullt er det mange som hevder at Venstre i flere viktige saker nå befinner seg til høyre for selv Frp. SV-leder Audun Lysbakken sier til Aftenposten at høyredreiningen har vært «oppsiktsvekkende kraftig».

Anette Trettebergstuen som er Arbeiderpartiets talskvinne i arbeidslivspolitikken sier det slik:

- Sosialiberalismen er borte til fordel for et markedsliberalistisk parti med rå arbeidslivspolitikk.

Begge har naturlig nok politiske motiver for å male det grønne partiet mørkeblått. Og Venstres partileder protesterer heftig. Hun frykter at velgere skremmes bort.

Like fullt er det jo slik at når Venstre ønsker regjeringsskifte så er det fordi partiet ikke er fornøyd med den rødgrønne regjeringens politikk. De vil en helt annen kurs, spesielt når det gjelder arbeidslivet. Under Venstres landsstyremøtet i mars vedtok man en uttalelse med den tiltalende overskriften «Folk først i arbeidslivet!» Her er det en rekke punkter som provoserer fagbevegelsen:

– Snarlig implementering av EUs vikarbyrådirektiv.

– Innføring av en nasjonal minstelønn.

– Endre arbeidsmiljøloven så midlertidige stillinger tillates i alle sektorer.

– Økt fleksibilitet når det gjelder overtid.

– Endre arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, økt lokalt handlingsrom.

– Gi uorganiserte samme permitteringsrettigheter som organiserte.

I uttalelsen slår de fast at deres politikk «står i sterk kontrast til regjeringens politikk med Arbeiderpartiet i førersetet».

Når det gjelder arbeidslivspolitikken er det i hvert fall ingen overdrivelse å konkludere med at Venstre har plassert seg i samme klubb som Høyre og Fremskrittspartiet. Uavhengig av om Fremskrittspartiet eller Venstre er med i en eventuell ny regjering etter valget i 2013, vil partiet være en garantist for en helt annen arbeidslivspolitikk enn den som dagens rødgrønne regjering står for. På andre områder som miljø, innvandring, velferd og økonomi er Venstre fremdeles i en annen verden enn Fremskrittspartiet.

Men det er mager trøst når dagens velregulerte og godt fungerende arbeidsliv raseres.

Annonse
Annonse